Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 66-ото издание на "Яворови дни" в Поморие

Снимка: Община Чирпан

Пейо Яворов, един от най-значимите български поети-символисти, напуска Анхиало, днешно Поморие, през 1898 г., но не преди да сподели със сестра си Екатерина пророческите думи: "Ти помни, че брат ти ще стане голям поет".

Именно на поморийския бряг Яворов осъзнава своето поетическо призвание и прави истинския си дебют с поемата "Калиопа" в списание "Мисъл". В този период той създава над 25 стихотворения и поеми, като по този начин утвърждава своето място като значим национален творец.

Милчо Талев, дългогодишен председател на Народно читалище "Просвета 1888" и директор на Градската художествена галерия "Дечко Стоев", споделя, че през 2004 г. се навършват 125 години от пристигането на Яворов в Анхиало. Въпреки изминалото време, поетът остава жив в съзнанието на местните хора. Талев подчертава, че ежегодните поетични празници "Яворови дни", които през тази година честват своето 66-о издание, са ясен знак за непреходното значение на творчеството на Яворов.

На 29 август 2024 г. започват поетичните празници в Поморие, които ще продължат до 1 септември. Откриването ще се състои пред паметника на Пейо Яворов от писателката Здравка Евтимова. По неговите думи празниците ще предложат синтез от различни видове изкуства – театър, изобразително изкуство, музика и литература.

Милчо Талев обръща внимание на традиционните конкурси за поезия и рецитация, които са основни акценти на "Яворови дни". През годините тези конкурси са привлекли големи имена като Дамян Дамянов и Христо Фотев, което, според него, е доказателство за значимостта на събитието в националния културен календар. Талев отбелязва, че хора от различни краища на страната идват специално за тези празници, поддържайки жива традицията вече 66 години.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: facebook/pomoriebul
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна