Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миграция на душата: Защо Ейми Ан Сабела избра живота в България пред този в САЩ?

| обновено на 30.08.24 в 11:45
Снимка: Личен архив

В рубриката "Мигранти с таланти" днес ви разказваме историята на Ейми Ан Сабела – американка от Ню Йорк, която мечтае да стане българска баба. Родена и израснала в Ню Йорк, Ейми Ан Сабела прекарва голяма част от живота си там, но събитията на 11-и септември я принуждават да преосмисли приоритетите си в живота. "Разбрах, че животът може да се промени буквално за ден", споделя тя.

По това време нейният партньор ѝ предлага да пътува с него до България, за да опознае тази част от света и да се откъсне от американската реалност. Ейми прекарва месец в страната ни и всяко лято се връща тук, докато с партньора ѝ решават, че е време да създадат семейство. Така преди 23 години тя се премества в България за постоянно. В България се раждат нейният син и дъщеря, а когато остава самотна майка, Ейми се изправя пред предизвикателството да осигури препитание за себе си и децата си и става преподавател. "Работя с всякакви деца – с аутизъм, с физически увреждания, но и с деца без затруднения", обяснява тя.

С времето тя натрупва достатъчно опит, за да създаде своя собствена обучителна школа, която и до днес ръководи с помощта на своите деца. В школата тя работи по своя методология и помага на деца с различни затруднения. "За децата е важно да имат приятели и да не се чувстват сами", казва тя, споделяйки трудностите, които среща в работата си, особено когато децата са след операция или имат проблеми в семейството.

Ейми намира радост в това, че може да съчетава майчинството с работата си. "Тази работа ме устройва, защото мога да отглеждам и своите деца", допълва тя. Макар че среща трудности с българския език – "Най-много ме затруднява граматиката, чета бавно и не мога да пиша ръкописно", споделя Ейми – тя се чувства добре в България. "Тук е моят дом, имам любов, деца..."

Ейми обича българската кухня, особено таратора и зрънчото, както и българското море. София също я привлича и я кара да се чувства в безопасност, което е контраст с живота в Ню Йорк, където според нея престъпността е голяма и животът не е толкова сигурен. "Може да има много пари, но няма време да се харчат. Ако имаш само пари, а нямаш време, то това не е живот", размишлява тя.

През последните 20 години Ейми е доброволец в различни фондации и организации в България, както и в църквата. "Важно е за мен да бъда полезна, да бъда като пример за децата", казва тя. Освен това, Ейми е впечатлена от българските баби и тяхната роля в семейството. "Ако имаш добра баба, това е златно нещо. В САЩ няма такова нещо, тук бабите и лелите помагат, това ми харесва".

За Ейми, животът в България се отличава с по-голямото внимание, което хората отделят един на друг, в сравнение със САЩ, където, според нея, "всеки е сам за себе си".

Чуйте разговора в зувковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени