Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит рожден ден!

Мария Донева: За мен добротата е нещо приложно

Мария Донева
Снимка: Йонко Русев/ Личен архив

От поезията на Мария Донева се усеща полъх на детство, на нежност, на светлина и на радост. Днес празнуваме рождения ден на поетесата и преводач.

В "Нашият ден" Донева споделя: "Аз много обичам да имам рожден ден и чакам кръгла година той да дойде!"

Поетесата заявява, че се чувства по-старателна и отговорна, но това не се дължи на юбилея, а на изгражданите с годините навици. Равносметката на Мария Донева в днешния ден е, че е човек с голям късмет, защото е открила какво иска да прави и целенасочено се е отдала на любимите си занимания.

"Имам си живот – много хубав живот!", възкликва Донева, за която книгите са щит срещу всички нелюбими неща в света – войната, болестите, политиката. Човек не може да си затваря очите за злото, но притежава инструменти, с които да твори добро около себе си, по думите на поетесата.

"Книгите са моят път в живота, моите приятели и моите застъпници на онзи свят, като му дойде редът", казва Донева. Благодарение на книгите тя чувства, че живее някъде сред приказни герои, където доброто побеждава накрая.

"За мен доброто е нещо приложно.", заявява Донева и подчертава, че човек трябва да е добър и към себе си.

В края на разговора поетесата казва: "Днес ще се радвам. Родил си се и безплатно си получил най-големия подарък. Този подарък не се изхабява, той разцъфва и се разгръща."

Целия разговор чуйте в звуковия файл:
Пожелаваме на Мария Донева думите ѝ никога да не губят своята вълшебна сила и още дълги години поетичните ѝ мисли да звънтят!
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна