Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради процедури по Закона за обществените поръчки: Ремонти и след налото на учебната година

| Интервю
Диян Стаматов

Учебната година в София ще започне във всички общински училища. В няколко обаче ремонтите ще продължат и след 16 септември. Директорите са създали организация ремонтните дейности да не пречат на първия учебен ден, както и на учебния процес. 

Провежданите ремонтни дейности не са толкови значими и глобални, че да затворят учебните заведения, обясни пред БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, директор на 119 – то СУ.

ричината все още да се провеждат ремонти в училищата е в процедурите, които всеки директор или общинска администрация трябва да реализира според Закона за обществените поръчки.

Колкото повече училища имат възможност да извършват ремонтна дейност, толкова по-добре е и за учениците, и за цялата образователна общност в София".

През следващата учебна година ще се сблъскаме с неудобства по процедурата "Училищна STEM среда" по ПВУ, предупреди Стаматов.

"На много места ще се натъкнем на невъзможност да започне нормално учебната година".

Във всяка училищна сграда има нужда от постоянна ремонтна дейност, обясни още директорът на 119-то СУ.

"Има учебни заведения както в София, така в областтта, които се нуждаят  от основни ремонтин дейности. Няма как да бъде избегнат подобен казус".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 



В  Шумен втора година продължава ремонтът на Професионалната гимназия по икономика.

Данаил Илиев, и.д. директор на Професионалната гимназия по икономика в Шумен, обясни, че учебната година няма да може да започне в собствената им сграда. 

"Ремонтът продължава да тече. Чакаме решение от РУО къде ще сме. Предстоят дейности, които са несъвместими с учебния процес. Нямаме опция да не се справим и да не започнем учебната година".

Получихме уведомление от МОН, че времето за ремонт се удължава до края на календарната година, посочи още той. 


За две пловдивски училища новата учебна година също ще започне с продължаващи ремонти. Това наложи да се търсят възможности за преместването на общо над 1300 ученици. СУ "Пейо Яворов" и ОУ "Екзарх Антим Първи" се обновяват със средства по ПВУ. По график строителните дейности в тях трябва да приключат до края на годината. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна