Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грънчарството - емблематично за Берковица

| Репортаж
Снимка: Виктория Петрова

В Берковица някога са се развивали много занаяти като бубарство, бакърджийство, златарство, коларо-железарство, грънчарство. Типичните за берковското грънчарство форми са трапезната керамика и предметите за бита като паници, гърнета, ръкатки, вази и кани. Най-впечатляващата от всички съдове обаче и до днес си остава "Дяволската кана". 

Изработката на грънчарски изделия за бита или за изпълнение на религиозни ритуали е едно от най-древните умения на хората. В края на XIX и началото на XX век в Берковица грънчарството достига своя най-висок връх. В града отварят над 50 работилници за изработка на грънци.

Диляна Генкова; Снимка: Виктория Петрова
"Берковската "Дяволска кана" е емблематична за майсторите-грънчари в Берковица навремето. Много малко майстори са можели да правят такъв тип съдове, защото технологията на изработка е сложна и изисква наистина голям майсторлък", разказа Диляна Генкова - уредник в Етнографския музей в Берковица.

Начинът на отпиване от "Дяволската кана" е елементарен, но човек трябва да се съобрази да държи каната във вертикално положение, без да я накланя. Но има още една дяволия, подчерта Генкова.

Този тип дяволски съдове са били изработвани от берковските майстори за определени празници. Берковчани са се шегували с хората, които не са от града и не знаят за този вид кани. Те първо, че са много по-различни от обикновените заради интересните си декорации, но и са ставали повод за смях и забавление на гостите.

Много малко майстори са могли да изработят "Дяволския съд". Най-сложни за изработване са били керамичните крондири и павурчета, в които се наливало вино и ракия. Заради красивата си и пищната декорация те са служели за украса на сватбената трапеза. "Дяволската кана" също е един от съдовете, които само най-големите майстори са могли да изработят. Тези интересни кани са се изработвали от майстори-грънчари и в други части на страната.

Целия репортаж на Виктория Петрова чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна