Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За неизбежната случайност" на "Аполония" 2024

Иван Ланджев представи на Празниците на изкуствата в Созопол сборника си с есета, истории и фрагменти

Не мислим и не живеем в един жанр, дните ни са шизофренични, достатъчно еклектични и книгата на Иван Ланджев покрива различни, големи полета от знанието на днешния ден, каза Георги Господинов по повод "За неизбежната случайност" – сборника с есета, истории и фрагменти на Ланджев, който беше представен в Градската художествена галерия в Созопол в рамките на 40-ата "Аполония".

Книгата има седми тираж и продължава да държи вниманието на читателите.

В нея откриваме еклектична смес от есета по злободневни поводи, истории за неволни рекордьори, за един по-обичащ рибояд, а и за един Щастливец, ескизи на любими поети и писатели, джаз музиканти и спортисти, художествени текстове, маскирани като публицистика, афоризми, фрагменти и всякакви парчета време.

Ето и какво каза Иван Ланджев за книгата си пред публиката в Созопол.

За да разберете напълно обаче за какво говори поетът, есеист и философ, можете да чуете "Милион и едно желания" – един от текстовете в сборника му. Той е прочетен от самия автор.

По текстовете от книгата "За неизбежната случайност" беше създадено театрално представление по идея на Маргарита Младенова и Иван Добчев. То живее трети театрален живот в "Сфумато", можете да го гледате на 24 септември.

Иван Ланджев завършва философия и културология в СУ "Св. Климент Охридски", а от 2015 е доктор по руска класическа литература. Като Фулбрайт стипендиант, специализира в Чикагския университет през 2023. Гост-писател на Literarisches Colloquium, Берлин  през 2022.

Носител на Голямата награда за поезия "Орфеев венец"  за 2019, както и на "Южна пролет", "Веселин Ханчев", "Владимир Башев". Негови стихове са преведени на десет езика. Пише сценариите на известни български телевизионни сериали, в момента е творчески директор в рекламна агенция. Превежда от английски и руски, преподава творческо писане. 


Снимка – "Аполония"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна