Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна критикува Монголия, че не е арестувала Путин

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското министерство на външните работи критикува Монголия, че не е арестувала руския президент Владимир Путин, който е на официална визита в страната - първа след издадената заповед за арест от Международния наказателен съд. Говорител на ведомството се закани, че Украйна ще работи със своите съюзници, за да гарантира, че Монголия ще понесе последиците от това и определи липсата на действие от страна на азиатската държава като тежък удар срещу системата на международното наказателно право.

След призивите на Киев Путин да бъде арестуван - последва и гневна реакция, тъй като това не е се случи. Владимир Путин бе посрещнат с червен килим и почетен караул в Улан Батор, а днес се срещна с президента на страната Ухнагин Хурелсух.

Междувременно продължава украинската военна активност на руска територия. В руската погранична Брянска област противовъздушната отбрана е унищожиа един украински дрон, информира губарнаторът на областта. В Курска област украинците и руснаците водят боеве за градчето Кореново. Руснаците са успели да си върнат част от изгубените по-рано позиции, съобщава вашингтонския Институт за изучаване на войната

На фона на продължаващите военни действия в Украйна и Русия - генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пристига в Киев. Очаква се той да се срещне с президента  Володимир Зеленски и да посети контролираната от Москва Запорожка атомна централа. Миналия месец Гроси предупреди, че ситуацията със сигурността около централата се "влошава". 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна