Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с международния трафик е отдавна, вече Гърция, Турция и Румъния обмислят да заобикалят България

Йоана Лалова: На Видин един частен субект е упълномощен с държавни правомощия

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Главчев ни събра в края на мандата на предишния служебен кабинет и пак с МВР, МФ, МРРБ, Министерство на транспорта и без Външно министерство и се разбрахме, че идеята, по която ще работим е разделяне на опашката камионите на транспортните фирми. Вчера на Видин според Гранична полиция разбрахме, че не може да се случи това нещо.

Това каза в интервю пред БНР Йоана Лалова, зам-председател на Европейския транспортен клъстър. В предаването "12+3" тя коментира проблема с международния трафик, чакането по 30 часа по граничните ни пунктове и частния паркинг на Видин, който разпределя товари и трафик.

От снощи има напрежение заради транспортни проблеми на Дунав мост 2. В социалната мрежа се разпространяват клипове и оплаквания на шофьори и цялата информация будит съмнение за нерегламентирани практики. Превозвачите сигнализират, че Гърция и Турция са възмутени от мерки, въведени на ГКПП с България и търсят варианти техните превозвачи да заобикалят страната ни.

Лалова потвърди, че това е тенденция през последните години и освен Гърция и Турция, и Румъния предприемат мерки за заобикаляне на България.

Според Йоана Лалова има опасност България да изпадне в изолация.

"От Капитан Андреево влизат 1500 превозни средства, половината от тях са турски, какъв обем е това, а да не говорим, че вместо да сме вратата и изхода на Европа ще станем камък, който заобикалят. В крайна сметка много семейства се издържат от транспортните фирми“, посочи конкретен проблем тя.

И допълни:

"Имаме международни сериозни проблеми отдавна. Събирателната точка е от няколко дни, но то е точка на кипене. Сега институциите тепърва да мислят какво да правим, ние от години водим диалог. Проблемът се задълбочава, защото международният трафик се задълбочава. Шофьори чакат по 30 - 40 часа на Видин, в Турция чакат по 4 денонощия."

Според нея е необходима организация от страна на МВнР и после МВР-Гранична полиция, "но най вече да разберем, че става дума за национален интерес":

"Ако имаме държавници, премиер, Външно и Вътрешно министерство, Министерство на транспорта, на финансите и МРРБ, и всички те, не да взимат някаква активна позиция, да решат проблем."

И посочи, че на Видин се говори за рекет и "такса спокойствие":

"На Видин един частен субект е упълномощен с държавни правомощия. Той регулира, той разпределя целия международен трафик, всички стоки. Влизайки на този паркинг превозват живи животни и бързо развалящи се стоки, и те трябва да бъдат изтеглени от опашката. Вчера колега каза, че можеш да се разбереш с паркинга, ако посочиш фирмите и ти правят отстъпка, ако фирмата е от Видин."

Относно дезинфекцията на КГПП Капитан Андреево Йоана Лалова коментира, че е скандално при дезинфекцията на българите да се взимат 20 лв., а на чуждите камиони 20 евро. Засега на границата с Гърция дезинфекцията е безплатна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна