Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилват се опасенията относно шансовете за постигане на примирие в Ивицата Газа

Снимка: Алами/Ройтерс

Засилват се опасенията относно шансовете за постигане на примирие в Ивицата Газа, ден след като израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли възможността за "отстъпки" в намиращите се в застой преговори за освобождаване на заложници.

В края на вчерашния ден на общонационални протести в Израел премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че "няма да се поддаде на натиск" и няма да отстъпи от исканията в непреки преговори с "Хамас" за прекратяване на войната, която наближава 12-ия си месец.

Обхванати от скръб и ярост, след като шестима мъртви заложници бяха върнати от Газа, израелците излязоха по улиците в неделя и понеделник, за да увеличат натиска върху правителството си да осигури освобождаването на останалите пленници.

Американският президент Джо Байдън отговори с "не" на въпрос на репортери във Вашингтон дали смята, че Нетаняху прави достатъчно, за да постигне споразумение за заложниците.

А Световната здравна организация в Ивицата Газа съобщи, че е надхвърлила целите си за ваксинация срещу полиомиелит в анклава през днешния трети ден от масовата кампания. Ваксинирани са над 161 хиляди деца под 10 години в централната част на Газа през първите два дни от кампанията при прогнозирани 150 000.

По последните данни на здравното министерство на в Газа, контролирано от "Хамас" - 40 800 души са загубили живота си, заради военните действия там.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна