Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия се обсъжда реформа на миграционната политика

Снимка: Ройтерс

В Берлин представители на правителството, провинциите и опозицията обсъждат реформа на миграционната политика на Германия. Срещата беше свикана след терористичния атентат в Солинген и регионалните избори в две източногермански провинции, които показаха растящо недоволство на германците от бежанската политика на кабинета Шолц.

Формалната покана за срещата е на правителството, но инициативата е на опозиционния Християндемократичен съюз след терористичния атентат в Солинген, където 26-годишен сириец, без право на убежище и с провален опит за връщане в България, уби трима души.

Правителството предложи затягане на граничния контрол и свиване на социалните помощи за мигрантите без право на закрила, но за опозицията тези мерки са недостатъчни, заяви преди разговорите вътрешният министър на провинция Хесен Риман Посек от ХДС:

"Решаващото е ограничаването на миграционния поток. Много европейски държави обвиняват Германия, че е в дъното на бежанската криза, защото Германия действа на мигрантите като магнит".

Затова опозицията настоява за връщане на мигранти още на границата и улесняване на експулсирането им към страните, през които са влезли в ЕС, като например България, какъвто е случаят с нападателя от Солинген.

Говорителка на правителството предупреди да не се очакват още днес конкретни решения. За сега няма и обявена пресконференция след разискванията, които вероятно ще продължат през следващите седмици.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна