Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Над 40 убити и повече от 200 ранени в Полтава след руски ракетен удар

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Най-малко 47 души бяха убити и най-малко 206 ранени във вторник след руски ракетен удар по украинския град Полтава, при който е било засегнато и военно учебно заведение, заяви президентът на страната Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. Това може да се окаже един от най-смъртоносните руски удари от началото на военната инвазия на Москва в Украйна.

Във видео Зеленски, че руските сили са нанесли ударите с две балистични ракети, повреждайки сграда на Военния институт за комуникации в града. Поразеният военен институт по комуникации е основан през 60-те години на миналия век, когато Украйна е част от Съветския съюз, и е специализиран в подготовката на специалисти по телекомуникации.

"Повече от 180 души бяха ранени. За съжаление има и много загинали. Към момента се съобщава за 41 загинали", каза Зеленски.

Малко по-късно първата дама на Украйна Олена Зеленска посочи, че броят на загиналите при удара на Русия срещу град Полтава във вторник е нараснал до 47, като най-малко 206 души са ранени.

Две експлозии са избухнали около 09.10 сутринта местно време - само две минути, след като в града е била издадена тревога за въздушна атака, според украинското издание Suspilne. 
Зеленски каза, че две балистични ракети са ударили територията на учебно заведение и болница. Той добави, че сграда на Института по телекомуникации е частично разрушена и че хората са блокирани под развалините.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че 25 души са спасени, 11 от които са извадени от отломките.


"Времевият интервал между сирената и пристигането на ракетите беше толкова кратък, че застигна хората по средата на евакуацията в бомбоубежището", заявиха от украинското министерството.

Украинският президент пък добави, че е разпоредил пълно и бързо разследване на обстоятелствата около нападението.

"Руската измет определено ще бъде подведена под отговорност за този удар", посочи Зеленски в приложението за съобщения Telegram.



Той повтори за сетен път призивите си за повече противовъздушна отбрана от страна на партньорите от Запада и призова съюзниците да позволят техните оръжия с голям обсег да бъдат използвани за удари по-дълбоко в руска територия, за да защитят Украйна.

"Отново и отново продължаваме да казваме на всички, които могат да спрат този терор - зенитните системи и ракетите за тях са нужни в Украйна, а не в някой склад някъде си. Далечни удари, които могат да ни защитят от руския терор са необходими сега, а не после. За съжаление с всеки ден отлагане губим още хора", посочи украинският президент.



Пострадали са и сгради в близост до мястото на ракетния удар, съобщи украинският вътрешен министър Игор Клименко. Взривната вълна е изпочупила прозорци и е нанесла щети по фасадите на жилищните блокове. Полицията обикаля от врата на врата, за да провери за ранени жители и вече има около 100 сигнала за материални щети.

В Полтава, на около 300 км югоизточно от Киев и на 120 км до най-близката руска граница, губернаторът Филип Пронин каза, че много жители са дарили кръв за ранените. Местните власти обявиха тридневен траур.

"Всички съответни служби работят на място. Координираните усилия на спасителите и медицинския персонал днес спасиха много животи", каза Пронин.

Ударът в Полтава предизвика гняв в украинските социални медии, след като по непотвърдени данни е бил насочен към военна церемония на открито, а мнозина обвиниха за това безразсъдното поведение на длъжностните лица, които са позволили събитието да се проведе въпреки заплахата от руски атаки.

Украинският депутат Мариана Безугла, която редовно критикува военното ръководство на страната, обвини високопоставени служители, че излагат на опасност войниците, като допускат подобни събития.

Губернаторът на Полтава Филип Пронин заяви, че неговата администрация не може да предостави повече подробности за обстоятелствата на удара „от съображения за сигурност“.

Русия все още не е коментирала атаката.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна