Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозни сценарии: Северна България е най-застрашената от наводнения част на страната

Снимка: БГНЕС

Прогнози на Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН сочат, че най-застрашената от наводнения част на страната ни е Северна България. Това показват данните и при двата сценария за увеличение на средните температури - с 3,9 и с 2,5 градуса до 2100 г.

Независимо коя част на страната е най-засегната от климатичните промени, финансовите загуби ще повлияят на почти цяла България, заяви проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките: 

"Има част от страната, за която не се наблюдава такова нарастване, но тук вече много зависи от това как ще протече съответно повишаването на температурите, тоест, по кой сценарий или близо до кой сценарий".

В България не се наблюдава еднозначна промяна на валежите към увеличаване или намаляване, въпреки че прогнозите до края на века са валежите да намалеят: 

"Става една промяна в начина на падането на валежите. Тоест при една и съща сума, валежите се концентрират в по-малко на брой, но по-интензивни извалявания".

Ефектът от един постепенен валеж обаче няма същите измерения като един интензивен, подчерта проф. Гачев. Ако при постепенния валеж по-голямата част от водата попива в почвата и подхранва подземните води, като съвсем бавно се отдава в речната мрежа, то при интензивния - почвените пори се напълват бързо с вода, която почвата не може да поеме, обясни той и уточни:

"И започва повърхностно оттичане на водата, при което се стига до един куп неприятни процеси. Това е ерозията, наводненията, разрушенията от високи вълни".


По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна