Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от язовирите в Силистренско са на кота "мъртъв обем"

Кейова стена, Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

Голяма част от язовирите в Силистренско са на кота "мъртъв обем". Това стана ясно на заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Според експертите климатичните промени водят до краткотрайни, но проливни дъждове, което е предпоставка за наводнения, тъй като почвата не може да поеме количествата вода.

Язовирните стени в община Силистра са в състояние да поемат предвидените водни обеми, но имат нужда от прочистване на храсти. Това се отнася и за каналите в селата Смилец и Професор Иширково.

Докладвано бе, че в района на тутраканското село Пожарево инвеститор строящ фотоволтаици е нарушил целостта на отводнителен канал, но са предприети мерки за отстраняване на проблема.

В Дулово речните корита няма, предстои прочистване на деретата, а почти всички водоеми са пресъхнали. Там, в районът на село Долец, както и в районът на община Главиница опасността идва от водоеми в област Разград. През 2013 г. и 2015 г. наводнения имаше и в двете общини, и то заради изпусната вода от язовирите в Исперих.

От 19 водни обекти в Главиница 15 са отдадени на концесия и ежемесечно се правят проверки.

И трите защитни диги на р. Дунав в района на Силистра-Айдемир, Попина-Гарван и Калимок-Бръшлен са в готовност да защитят крайбрежието.

На територията на областта има 24 язовира от т.нар. "втора степен на наблюдение" и един голям язовир - този в Антимово. Нито един от тях не е в аварийно или предаварийно състояние.

От ВиК съобщиха, че заради липсата на обилен снеговалеж зимата и лятната суша има много аварии и пресъхнали водоизточници. Някои села са били заплашени от въвеждане на режим на водоподаване.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна