Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 12 загинали след потъване на лодка с мигранти в Ламанша

Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 12 души са загинали, след като лодка с десетки мигранти се преобърна и потъна в Ламанша, съобщиха британски медии. 

По информация на френската брегова охрана повече от 50 души са спасени, след като претоварената лодка е изпитала проблем край френските брегове. Местните власти съобщиха, че няколко души са получили спешна медицинска помощ и временен медицински център е бил създаден в Булон-сюр-Мер, на около 45 километра от Кале.

Хеликоптери и кораби участват в издирването на оцелели. Данните все още са непълни, но до момента официално загиналите са 12, като три са деца. Първоначалните съобщения бяха, че около 100 души са били на лодката, но няма официално потвърждение за тяхната численост. 

Френският министър на вътрешните работи Жерар Дарманен е заминал за мястото на инцидента. По данни на Международната организация за миграцията най-малко 30 души са загинали или се водят изчезнали при опити да прекосят Ламанша от началото на годината. 

Само през последните седем дни около 2 100 мигранти са се опитали да прекосят с малки лодки най-натоварения морски път в света.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна