Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер Националният съвет на "Да, България" решава дали партията да остане в коалицията ПП-ДБ

Снимка: dabulgaria.bg

Националният съвет на "Да, България" се събира тази вечер, за да вземе решение дали да остане в коалиция заедно с партньорите си от "Продължаваме промяната" и "Демократи за силна България".

Няколко часа преди това обаче те влязоха в спор дали вече има договорено споразумение между трите партии.

За това съобщи в понеделник Лена Бориславова от ПП.

Днес Ивайло Мирчев от "Да, България" я опроверга:

"Личното ми убеждение е, че въпреки неприемането на предложенията ни, правилният път е към съвместно явяване при ясно заложени цели за постигане от коалицията", написа Мирчев във Фейсбук.

Националният съвет на "Да, България" е насрочен за 19.00 часа, като се очаква най-малко половината от неговите членове да се включат онлайн в обсъждането на въпроса.

Очаква се решението да бъде съобщено след 22.00 часа.

В разпространена във вторник сутринта позиция - "Демократи за силна България" декларираха, че оценяват единството и устойчивостта на коалицията ПП - ДБ, като основен фактор за създаването на антикорупционно евроатлантическо мнозинство. От ДСБ подчертават, че "само стабилно парламентарно мнозинство, създадено след честен, компетентен и отговорен преговорен процес и писмено споразумение, може да бъде гарант за това общо усилие".

Преди заседанието на парламентарната група на ПП-ДБ депутатът от ПП Явор Божанков изрази увереност, че коалицията ще бъде запазена:

"Демократичната общност е незаобиколим фактор точно заради обединението".

Представителят на "Да, България" Божидар Божанов не даде категоричен отговор какви са настроенията в ръководния орган на партията:

"Моето мнение е едно, но нашата партия обсъжда много задълбочена и взима предвид всички ползи и рискове. Ние ще постъпим отговорно и моята позиция е да постъпим отговорно".

Активисти на формацията изразиха увереност, че техните предложения за предварителни избори и отказ от партийни квоти при реденето на листите не са приети.

Според Ивайло Мирчев подобни стъпки не биха създали трус в коалиционните отношения:

"Тези условия не са за отказване: предварителни избори, качествен механизъм за селекция на народни представители, ползване на преференции. Ако някой се откаже от тези неща, се отказва от демокрацията. А ние не искаме да се отказваме от демокрацията. Но ще направим всичко възможно да сме градивни на този Национален съвет и да постигнем максималното".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна