Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК да пристъпи бързо към разработването на Европейска стратегия за управление на водите

Снимка: Кипърска павителствена пресслужба

Европейската комисия да пристъпи бързо към разработването на Европейска стратегия за управление на водите, която да отчита предизвикателствата от изменението на климата. За това призоваха в съвместното си изявление министрите на земеделието на 9-те средиземноморски страни-членки след завършилата днес тяхна среща в Кипър.

Бъдещата европейска стратегия трябва да вземе предвид особеностите на селските райони в ЕС, дългосрочния недостиг на вода, прогнозите за климатичните промени, а също осигуряването на устойчивост на хранително-вкусовата верига, очакванията на фермерите и на потребителите, се посочва в съвместната министерска декларация.

В нея се апелира и за насърчаване на приложните изследвания в ЕС, които да допринесат за прилагането на интелигентни водоспестяващи селскостопански практики.

9-те средиземноморски страни ще засилят сътрудничеството си в съвместни изследователски проекти в търсене на авангардни технологични решения за смекчаване на неблагоприятните последици върху селското стопанство, се казва в изявлението. Те се ангажират да подпомагат иновациите и цифровизацията на производството на селскостопански храни за адаптирането на сектора към изменението на климата.

Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски призна нарастващата заплаха от суша в ЕС, като подчерта необходимостта от по-силни координирани реакции и инвестиции за справяне с нея.

Средиземноморският регион е изправен пред значителни предизвикателства заради изменението на климата и недостига на вода, като Кипър е типичен пример за неблагоприятните последици от тях за благосъстоянието на хората и икономическата стабилност, заяви по време на срещата земеделският министър на острова Мария Панайоту.

Чрез координирани политически намеси, иновации и регионално сътрудничество можем да постигнем устойчиво управление на водите, осигурявайки селскостопанска производителност, подкрепа на фермерите и просперитет на гражданите на ЕС, каза тя.

Съвместната декларация от срещата в Кипър ще бъде общата позиция на страните от групата MED9 по бъдещата политика на ЕС. Тя ще бъде представена на всички европейски земеделски министри на заседанието им на 23 септември в Брюксел.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна