Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново руско нападение срещу Украйна

Снимка: Reuters

Украйна преживява ново руско ракетно нападение след поредицата смъртоносни удари през последните дни.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, който е в Украйна, обеща на украинския президент Володимир Зеленски помощ при закупването от България на оборудването за неосъществената ядрена централа "Белене".

Руски крилати ракети и дронове прелитат над различни украински региони, от най-източните до Лвов на Запад, съобщава УНИАН, като цитира военновъздушните сили и призовава украинците да не игнорират сигналът за въздушна тревога. Съобщава се за взривове в Кривой рог. Жилищни сгради са поразени в Лвов, съобщи кмета, а там и в столицата се Киев са чути експлозии, които може би се дължат на работата на противовъздушните системи. В Полша военни самолети отново са излетели, за да защитят въздушното простраство на натовската страна при необходимост.

Това е поредно мащaбно руско нападение за последните 10 дни. Вчера най-малко 50 души загинаха, а над 270 бяха ранени в Полтава при определяна като най-смъртоносната атака от началото на войната. Изстреляни от окупирания Крим ракети поразиха сградата на Военния институт по комуникации и близко лечебно заведение.

Това накара украинският президент Володимир Зеленски още веднъж да призове за ускоряване на военните доставки за страната му и позволение тя да нанася удари по руска територия с даденото й оръжие.

Атаката с 50 жертви в Полтава беше осъдена от американския президент Джо Байдън. В свое изявление той допълва, че Вашингтон ще продължи да предоставя помощ за противовъздушните сили на Украйна.

На посещение там е генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси. Това се случва след като руските удари в последната седмица наложиха изключване на ядрени мощности от електрическата система на Украйна, което води до риск от аварии в централите. Очаква се той да инспектира и Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, която е под руски контрол, като Гроси обяви, че по негова оценка ситуацията там остава "много нестабилна" и има риск от ядрена катастрофа.

Гроси се споразумя с Володимир Зеленски международната агенция да съдейства на Украйна при закупуването от България на ядрените реактори за неосъществената централа в "Белене", като осигури техническа подкрепа и съвети за безопасност при разполагането на реакторите в Хмелницката АЕЦ.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна