Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 12 загинаха след инцидент с лодка с мигранти в Ламанша

Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 12 души загинаха - сред тях бременна жена и 6 деца - след инцидент с лодка с десетки мигранти в Ламанша.

Британските медии цитират Оливие Барбарен, кмет на Льо Портел, френски крайбрежен град, където е била спусната лодката, участвал в спасителна операция, който информира, че "дъното на лодката се е разкъсало".

По данни на френската брегова охрана, повече от 65 души са били спасени. Местните власти казаха, че на няколко души е оказана спешна помощ и е създаден временен медицински пункт на пристанището в Булон-сюр-Мер, на около 45 километра югозападно от Кале.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин каза пред репортери, че 12 души са загинали - 10 от които са жени и момичета. Той допълни, че само осем от общо 70-те души на лодката са имали спасителни жилетки. Г

оворител на френската морска префектура каза, че хеликоптери и лодки са използвани в търсенето на оцелели. Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Ивет Купър описа смъртта на мигрантите като "ужасяваща и дълбоко трагична".

"Бандите, които стоят зад тази ужасяваща и безчувствена търговия с човешки живот, натъпкват все повече и повече хора на все по-неподходящи за мореплаване лодки и ги изпращат в Ламанша дори при много лошо време", коментира Ивет Купър.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна