Eмисия новини
от 13.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кенто Мураки: България и Япония се радват на приятелство от 115 години и стабилно доверие

| Интервю
Кенто Мураки, културен отдел, Посолство на Япония в България
Снимка: Ирина Недева

Япония и България споделят общи характеристики, много силни са в науката и технологиите. Ние не сме големи страни, като територия и ресурси и не сме от най-богатите държави, затова най-важен е човешкият ресурс. Японското общество е колективистично, а в България е индивидуалистично. Но въпреки различията, те отстъпват пред взаимното уважение и разбирателството между двете страни.

Това сподели в интервю пред БНР Кенто Мураки секретар по културните въпроси в посолството на Япония в България.

Този месец продължава 35-ото издание на Дните на японската култура е нас.

"Тази година започнаха още през юли с две от проявите. Сега е есенното продължение на Дните на японската култура с още 23 събития. В чест на тези дни в много от събитията гостуват изтъкнати японски артисти, за да се докоснат българите до културата ни по най-автентичен начин", каза културното аташе на японската мисия в София.

Тази година се навършват 115 години от първите официални контакти между двете държави, 85 години от установяване на дипломатически отношения и 65 години от тяхното възстановяване.

"Двете страни се радват на приятелство от 115 години и стабилно доверие. Другите годишнини са да задълбочим приятелството и сътрудничеството на международната сцена", каза дипломатът.

Кенто Мураки допълни, че тази година Дни на японската култура, от септември до ноември, ще бъдат освен в София, но и в други градове и малки населени места в страната, като варненското Аспарухово. И допълни, че се провеждат под различни форми в различните страни в света и не винаги са 3 месеца.

"В Румъния има подобна културна програма Месец на японската култура и е само през ноември", каза Мураки.

За него културното разбирателство и обмена на хората имат съществен принос за развитието на отношенията ни и ще има въздействие и върху засилването на двустранните икономически отношения.

За войните по света той каза:

"Моето мнение, но и като поука от миналите войни и като единствената страна в света бомбардирана с атомна бомба, вярвам, че светът трябва да си сътрудничи. Япония ще насърчава за свят без ядрени оръжия."

Японският дипломат говори завиден български език и сподели, че го е изучавал в СУ „Св. Климент Охридски“, в частни езикови центрове и частни учители в продължение на 3 години.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна