Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 6 и 7 септември

"Огън и мотори фест" пали страстите в Самоков с музика и екшън

"Анимационерите" са част от програмата

Снимка: Роман Михайлов

Какво си представяте, когато чуете словосъчетанието “Огън и мотори“? - Естествено, нещо магическо и зашеметяващо.

 Ако искате да станете част от това преживяване, със сигурност ще ви заинтригува това, което ни разказаха момчетата, които гостуваха в предаването “Добър вечер, София“ – Николай Войнов, Мирослав Демирев и  Кристиян Гочев.
Екипът им организира “Огън и мотори фест“, който ще се проведе в град Самоков.

Причината фестивалът да го има именно там е хубавият въздух и планината в непосредствена близост до града, спорта и прочутата писта “Гран При Самоков“ – една от първите мотописти в България, която по твърдение на мотористи у нас е най-трудната.

"Ние сме дейни хора, занимаващи се с култура, от Самоков. Обичаме да разнообразяваме културния живот в града - споделиха младите ентусиасти. - Нашата креативност стигна до там, да направим с това, което имаме, това, което умеем - в едно. Тоест, да има мотори, да има екшън, което самоковци го могат. Всичко това да обединим и да направим мероприятие, което хем да има културна стойност, хем да популяризира спорта мотокрос в България, който искаме да възродим в нова и алтернативна среда", разказаха организаторите. 

Началото на фестивала ще бъде на 6 септември, който е важен ден в българската история – Денят на съединението.

“Избрахме датите и едва тогава осъзнахме, че това е 6 септември! Дори бихме могли да го разчетем като съединение на две коренно различни звена в живота в едно", допълни Николай Войнов.

Музиката в „Огън и мотори фест“ също ще е знакова. Част от нея ще бъдат “Анимационерите“ – група положила темели в музиката, свързана с алтернативната култура и бунтарското звучене. Тя е една от първите групи, възпели сноуборда в България.
"Неслучайно се появяват на нашия фестивал. Опитахме се да създадем симбиоза от музикални жанрове, сами по себе си различни, но вплетени в една градация, която ще достигне до кулминацията на фестивала", обясни Мирослав Димитров.

По думите му, както музикално, така и концептуално, всичко е замислено да върви по една стълбичка, като всяко нейно стъпало да запълни музикалните желания на всички присъстващи и да обхване по-широк кръг публика.

Тъкмо защото всеки, който чуе думите "огън" и "мотори" асоциативно ги свързва с рок звучене, организаторите на фестивала ще направят нещо по-различно, извън представите.

Целият фестивал ще бъде извън всякакви представи. На хора, които са посещавали всякакви фестивали, това, което правим е уникално, със сигурност не се е случвало на Балканите под такъв формат, интересно и мистериозно е, смело заявиха младите хора.

Разбира се, освен огън и мотори и различна музика за различните вкусове, фестивалната програма няма да мине без рок и метъл.
Как и какво точно ще се случи в нея, какво да очакваме, "чакайки неочакваното", чуйте в разговора на Роман и Яна с момчетата от "Огън и мотори фест".

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна