Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Столичната община

От 368 подадени заявления за алтернатива на твърдото гориво, 231 домакинства искат климатици

Снимка: Георги Нейков

За месец в Столичната община са подадени 368 заявления за смяна на стар отоплителен уред на дърва и въглища с нова екологична алтернатива.

Най-голям интерес има към монтаж на климатици – 231 заявления за 585 уреда, като допустими са до 3 климатика на домакинство. Най-вероятно това се дължи на факта, че уредът може да се използва и за охлаждане през лятото.

Отбелязва се повишен интерес към термопомпите със 100 заявления. За уреди на пелети са подадени 37 искания.

Жителите на София, които желаят безплатно да подменят своя стар отоплителен уред на дърва и въглища, могат да го направят като подадат заявление, припомнят от Столичната община.

За София са е планирана смяна на отоплителните устройства на твърдо гориво в 10 815 жилища с нови екологични алтернативи.

Събирането на заявления, извършването на огледи и оценка на нуждите на домакинствата, желаещи да се включат в проекта, ще се осъществява от консултант, като експерти „Отопление, вентилация и климатизация“ ще определят точната мощност на новия уред, необходима за отопление на жилището на кандидата.

Проектът се осъществява по Програма „Околна среда 2021 – 2027 г.”, която осигурява безвъзмездна финансова помощ на стойност над 73,59 млн. лв.

Срокът за подмяна на уредите е 31 декември 2029 г

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна