Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов: Руските удари в Украйна целят мирни преговори под диктата на Путин

| Интервю

Руските удари в Украйна целят мирни преговори под диктата на Путин.

Това каза пред БНР експертът по национална и международна сигурност Ивайло Иванов от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", като коментира ожесточените руски ракетни удари в Украйна:

"Целта на Русия е да бъде всята паника и страх в украинското общество, така че то да бъде парализирано. И така, без да печели решително войната на фронтовата линия, да принуди Украйна да започне мирни преговори, при това под диктата и при условията на руския президент Владимир Путин". 

Според него разрушенията и жертвите трябва да прекъснат ентусиазма на украинското общество, който то усети покрай операцията в Курск:

"Тези кадри по телевизиите трябва и да покажат на руската общественост, че Путин и руските въоръжени сили имат необходимите средства да продължат да нанасят тежки поражения на Украйна. Така да бъде пресечен разговорът за успешната операция на украинската армия в Курск и да се говори вече за разрушенията в Украйна".

По думите на Иванов на всички е ясно, а и украинският президент Володимир Зеленски многократно го е казвал, че недостатъчно са средствата за противовъздушна отбрана, които Украйна притежава, за да може да осигури по-добра защита на територията си от руските атаки. 

Ивайло Иванов изказа мнение, че от началото на войната срещу Украйна се вижда, че Русия целенасочено търси и цивилни жертви:

"Когато беше ударена детската болница, аз не знам колко по-жесток и брутален можеш да бъдеш от това - да удариш детска болница, но Русия винаги отговаря, че е атакувала военни цели. Значи, че руските въоръжени сили са абсолютно некадърни и не могат да таргетират добре целите, които обстрелват, затова от две години и половина наблюдаваме удари по пазари, хипермаркети, молове, болници и гари. Или пък е целенасочено това".

В предаването "12+3" експертът по сигурност коментира смените на министри в украинското правителство:

"Не са обявени причините и чисто хипотетично може да има пропуски в тяхната работа, но те са и много физически и емоционално изтощени, достатъчно е да видим и президента Зеленски - как изглеждаше той през 2022 г. и как изглежда сега. ... Другото е - да се сглоби един нов екип, с който Украйна да се опита да постигне целите, които тя иска, по отношение и на военната помощ, визитата на Зеленски в САЩ е изключително важна. Той ще търси това, което от толкова месеци повтаря - да бъде свалено ограниченията за използването на предоставените от западните съюзници на Украйна въоръжения за използване по военни цели, разположени дълбоко в територията на Русия, за да бъдат предотвратени нови атаки, като тези, които наблюдаваме в последните дни".

Интервюто на Георги Налбантов с Ивайло Иванов можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна