Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На двудневен празник в Елхово: местни храни, кулинарни ателиета, концерти

| Репортаж
Снимка: БТА

Двудневен празник "ЕКО кошница, моля!" в град Елхово ще представи производители и преработватели от региона. На 6 и 7 септември жителите и гостите на южния град ще опитат продуктите на местни майстори, ще могат да се включат в кулинарни демонстрации, да послушат фолклорни концерти. Акцент е ателието за българска народна шевица.

Поканата отправят организаторите от Местна инициативна група (МИГ) Елхово – Болярово.

"Да направим публични хората, които произвеждат храни на нашата територия, да се запознаем с тях – това е основната цел на предстоящото събитие", поясни за БНР Нели Кадиева, директор на МИГ Елхово – Болярово.

В изложението ще участват ферми от общините Елхово, Болярово и Тунджа - производители на биологично чист мед, млечни и месни продукти, както и на плодове и зеленчуци.

В програмата на фестивала са предвидени кулинарни занимания за деца, които ще се учат да приготвят храни от биопродукти. Те ще месят мармаладена пита.

Важно е децата да знаят, че могат да бъдат здрави, като консумират хубава местна храна, коментира Нели Кадиева.

Според нея е важно местните преработватели да бъдат насърчени да преработват селскостопанска продукция, а не само да се изнасят суровини.

На фестивала ще гостуват словенски партньори от местни инициативни групи (МИГ).

"Ферма за биопроизводство на ябълки –работи цялата фамилия, няколко поколения. Изключително поддържана градина. 50 декара ябълки. Нищо не се изхвърля. Първо качество се продават. Което остане, се прави на сок. Ако не стане на сок, се прави на оцет или на вино. Бяхме юни, българската група изкупихме последните бутилки ябълков оцет. Тяхна наследствена земя е. От 10-12 години е възстановена ябълковата градина. Садени са самите дървета върху шипкови корени, защото били най-устойчиви. Има много мисъл в това, което се прави. От друга страна – подкрепата от държавата. Местните училища са длъжни 50% от храната на децата да е от местните храни, 12% да е био. Държавата хем осигурява здравословна храна на децата – местна, не замразявана, пътувала хиляди километри. В същото време стимулираш местния бизнес. Там са обединени в кооперативи, организации, групи и се борят заедно. Това не само в Словения, и в Италия сме го видели", разказа Кадиева.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени