Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от вечерта на "Аполония" в памет на Людмил Тодоров

4
Людмил Тодоров
Снимка: ИК "Ентусиаст"

Две книги на Людмил Тодоров – сборникът с три новели "Посланичката" и книгата с четири неекранизирани сценария "От какавидата до пеперудата. Незаснето" – бяха представени по време на "Аполония" в памет на светлата творческа личност, която напусна този свят миналата година.

В репортаж за "Артефир" чуваме думите на Златна Костова, Георги Лозанов и Ивайло Христов от вечерта на събитието.

Костова разказва, че "Посланичката" е деветата по ред книга на Людмил Тодоров, който през последните години пламенно редактира своето литературно творчество и сам създава този триптих от повести. 


"В тези три новели може да бъде видян Людмил от всичките му страни.", заявява Костова и допълва, че освен за автора всеки читател ще научи по нещо и самия себе си. Това е така, защото преживе Тодоров наблюдава света с очите на художник и това личи и в литературното, и във филмовото му битие на творец. Ето защо неговите близки решават да издадат и книгата "От какавидата до пеперудата", която съдържа някои от незаснетите сценарии на режисьора.


По думите на Лозанов, като писател, Людмил Тодоров заслужава да бъде разглеждан от най-добрите литературни критици. "Коварно е, когато талантът не е един.", казва Лозанов поради факта, че Тодоров остава в съзнанието на аудиторията основно като режисьор, а това, че той е добър съвременен писател остава прикрито.

"Едно произведение е равно на прочитите които успява да предизвика.", казва Лозанов и изразява своята сигурност, че "Посланичката" и останалите литературни творби на Людмил Тодоров ще бъдат утвърдени като важна част от българската литература.


Ивайло Христов определя книгата "От какавидата до пеперудата" като нещо, което досега не е виждал – нереализирани сценарии, които се четат като завършен литературен продукт. По думите на Христов филмите на Тодоров са истински и разбираеми, защото Тодоров е хитър слушател и наблюдател в живота. "Героите му са интелигентни, топли,  смислени и можещи хора, в които, от друга страна, бушуват всякакви демони.", казва Христов.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл:  

Людмил Тодоров е режисьор и сценарист на филмите "Миграцията на паламуда" (2012), "Шивачки" (2007), "Емигранти" (2002), "Двама мъже извън града" (1998), "Приятелите на Емилия" (1996), "Любовното лято на един льохман" (1990), "Бягащи кучета" (1989), "Цветове в тъмнината" (1987).

Българските читатели го познават и като автор на книгите "Да изгубиш Мечо Пух" (1988), "Хроника на една любов" (1993), "Хроника на едно пропадане" (2000), "Шлеп в пустинята" (2013), "Скептици" (2013), "С череша се задави косът" (2016). Миналата година излезе романът му "Смяна на оптиката".

Снимки: ИК "Ентусиаст", "Аполония"

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна