Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С нова визия НВИМ отново е отворен за посещения

Снимка: НВИМ

Националният военноисторически музей (НВИМ) отново е отворен за посещение, съобщават от столичния район "Оборище".

Музеят предлага на посетителите нова визия и подменен графичен материал, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата. На разположение на гражданите вече са и нови интерактивни приложения с допълващо съдържание, предоставени от Министерството на отбраната.

Специално за своята публика, музеят ще покаже знамето, с което на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. То е трибагреник с лъв, приготвено е за Източнорумелийската милиция, но не е използвано заради статута на Областта.

Именно това знаме войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат, а думите върху него "Съединение или смърт" ни пренасят в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с отдаденост към националните идеали.

Посетителите ще имат възможност да разгледат униформи и снаряжение на войници от Българската войска и Източнорумелийската милиция, както и вещи на участници в Съединението. Сред тях са униформи, оръжие, отличия и лични вещи на княз Александър I, офицерска шашка на майор Данаил Николаев, отличия, калпак и грамота на майор Райчо Николов, отличия на капитан Коста Паница, оръжие на участници в Чирпанската, Голямоконрската и Станимашката чета и редица други ценности, които разказват истории с различен поглед към събитията отпреди 139 г.
По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна