Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюст-паметник на Васил Левски откриха на празника на Чипровци

3
Снимка: Любо Андреев

Известеният онколог проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци. Високото отличие му беше присъдено за особени заслуги към общината и дългогодишната му дарителска дейност. 

Денят на Съединението, 6-и септември, е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов. Той е дело на скулптора Димитър Рашков. 

"Има данни, че Васил Левски е нощувал в Чипровци", разказа професорът.

Корените на онколога са от този край. Майка му е родена в село Горна Ковачица, а баща му във Василовци. В книгата на Общинския съвет професорът написа: "За Отечеството с вяра!".


Проф. д-р Иван Гаврилов подари на Община Чипровци икона на Св. Богородица, а на кмета Пламен Петков - "кръст за храброст".

"Преди 139 години България се обединява и поставя началото на нещо голямо. Днешните политици не могат да намерят общ език в името на  България", с болка сподели проф. Гаврилов в деня на Съединението. 

От 19 часа на площад "Чипровско въстание" започва концерт за празника на града и Съединението, с участието на народни и поп изпълнители, танцови формации и духов оркестър.

Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци ще отбележи на 7-и септември своята 400-годишнина. Това е най-старото училище в България, каза кметът Пламен Петков и отправи поздрав за празниците.


Репортаж на Любо Андреев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Любо Андреев
По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна