Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна се готви за тежка зима. Разполага с 1/3 от капацитета си за производство на ток

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна се подготвя за изключително тежка зима заради масираните руски удари срещу енергийната й инфраструктура, подновени с още по-голяма сила през лятото след изненадващата украинска офанзива в Курска област и опитите на Киев да отвърне на енергийните удари с дронови нападения срещу рафинерии и електроцентрали в Русия.

"Ситуацията е тежка. С напредването на войната срещу Украйна стана ясно, че стратегията на Русия е да атакува украинската енергийна инфраструктура, независимо дали става дума за пренос на природен газ или за производство и доставка на ​​електричество. Резултатът е, че Украйна разполага само с около една трета от капацитета за производство на електроенергия, който имаше преди руската инвазия", отчита Бен Макуилямс, енергиен експерт в от базирания в Брюксел изследователски институт "Брюгел".

"Дори през лятото има проблеми заради продължителните прекъсвания на тока, тъй като Украйна не успява да управлява електропреносната мрежа всеки час, всеки ден. Ситуацията е изключително тревожна, защото с наближаването на зимата, която обикновено е много студена в Украйна, търсенето на енергия ще се увеличи значително. Тогава не е ясно дали електропреносната мрежа ще издържи", заяви Макуилямс в интервю за предаването "Събота 150".

Запитан реалистична ли е прогнозата, която се появи в украинските медии, че през зимата режимът на тока ще продължава поне 12 часа в денонощие, експертът коментира:  

"Трудно е да се правят точни прогнози за колко часа ще бъде спиран токът и изцяло колко сериозна ще е ситуацията. Не е много разумно да се правят подобни прогнози, защото има много външни фактори. Единият от тях е температурите през зимата, другият - продължаващите атаки срещу украинската енергийна инфраструктура. Важен фактор е и способността на Украйна да поправи и възстанови съоръженията, и по-специално да внедри нови решения, за да се опита да балансира мрежата и да върне в експлоатация част от разрушената инфраструктура.  

Разумно е да се потърси диверсификация като се изграждат съоръжения с по-малък капацитет, разпръснати на повече места. По този начин се подобрява и конвенционалната инфраструктура, но и се предвижда невероятно тъжният сценарий за целенасочени руски ракетни атаки. Абсурдно е, че Украйна е в тази ситуация. Изграждането на децентрализирани съоръжения прави много по-трудно и много по-скъпо за Русия да ги унищожи, тъй като те трябва да изстрелят множество ракети в различни точки. Като външен наблюдател това ми изглежда разумна стратегия, но мисля, че в Киев имат свой собствен подход."  

Който включва изграждането на подстанции под земята, за да бъдат по-малко уязвими при въздушни атаки. Киев със сигурност се подготвя за най-лошото. А Европа?  

"От началото на пълномащабната война енергийните потоци са с посока както от Украйна към Европа, така и обратно. Много задълбочено се дискутира природният газ, който преминава през украинската територия и снабдява държави от Европейския съюз. Особено сега е много важно, че Европейският съюз има готовност да подава енергия в обратната посока, т.е. - към Украйна. Има много голям напредък. Електропреносните мрежи са свързани. Възможността за подаването на електричество и природен газ и в двете посоки е ключова, за да се помогне на Украйна през зимата."  

В края на декември изтича договорът за пренос на руски природен газ през Украйна и Киев многократно даде да се разбере, че няма да го поднови, което изправи на нокти държави като Словакия, Унгария, Австрия и Сърбия. Ще успее ли Европа от една страна да се справи с техния казус, а от друга - да помогне на Украйна?  

"Не мисля, че количествата природен газ, които се очаква да бъдат транзитирани през Украйна до края на годината, вече са толкова значими за Европа. Тази ситуация е несравнима с 2022 година, когато имаше руско синьо гориво, което се доставяше и през газопровода "Северен поток". Сега Европа е добре снабдена за зимата. Търсенето на природен газ в Европа е спаднало с около 20 процента в сравнение с преди инвазията. Европа вече разполага с много добра инфраструктура за внос на втечнен природен газ и са изградени възможности за доставки между отделните държави. Европа не е в позиция отчаяно да се нуждае от руски природен газ. Напротив, в много силна позиция е и може да се справи отлично и без руско синьо гориво, което преминава през украинския газопровод."  

Според Бен Макуилямс Украйна има огромен капацитет да съхранява синьо гориво, който не може да бъде запълнен изцяло дори в ситуация без война на територията ѝ. Това е възможност и за Киев, и за европейските държави. 

"Съвсем реалистично е Словакия, Австрия и другите държави, които споменахте, в бъдеще през летните месеци внасят повече синьо гориво - било през газопровод или втечнено, от другаде, и да съхраняват част от количествата в украински хранилища. Така през зимните месеци газът може да бъде доставен през украинската инфраструктура в държавите, които са го закупили, а Киев да печели от предоставяната услуга. Това ще помогне на Европа да се откаже от руския газ и на Украйна да печели от съхранението и доставките на газ. Исторически транзитните такси за важни за бюджета на Киев." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна