Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на свищовски села с нова пътна блокада заради безводието

Снимка: Здравка Маслянкова

Жителите на свищовските села Хаджидимитрово, Козловец, Морава и Горна Студена отново излязоха на протест с пътна блокада. Недоволството на хората е заради факта, че не се вземат мерки срещу безводието, на което са подложени.

 Търпението на хората от бедстващите, заради безводието, свищовски села е изчерпано и отново протестираха с пътна блокада. Този път затвориха пътя от Велико Търново за Свищов при село Козловец. И докато за Хаджидимитрово и Горна Студена започнаха действия за решаване на проблема, за останалите села не се случва нищо, казват протестиращите.

 "В 21 век с канчетата, с бидоните, ако успеем да налеем вода от други водоизточници, защото е непоносимо. Ще плъзнат болести. Проблемът е безводието, в Горна Студена няма вода. За Козловец казват, че имаме до някъде собствени водоизточници, обаче каптажите не са почистени. ВиК "Йовковци" не влага средства да се почистят каптажите", заявиха недоволните.

"Не приемаме упреците, че кметовете стоим безучастни за решаване на проблемите с безводието, безхаберието е от друго място", коментира кметът на Козловец Борис Велев.

 "Подали сме проекти в София, така стоят проектите. Имаме проект за 1,2 км довеждащ водопровод. Трябва да се подмени. Там има поне на 100 места тече вода. Козловец що-годе ще се оправи", поясни той.

 В Горна Студена хората също са на режим, а по вътрешната водопреносна мрежа загубите са над 70%, има райони, където няма вода със седмици, коментира кметът Пламен Иванов.

 "Количеството, което се плаща от населението, е 30% от това, което се пуска от каптажите. Трябва да се инвестират пари в тази водопроводна мрежа, за да се подобри и качеството на водата. Имаме предписание за лошо качество на водата. Няма как да увеличим дебита, ние тук нямаме някакъв голям водоизточник, който да осигури вода. Ние черпим вода от каптажи", каза Иванов.

 Протестите на свищовските села срещу безводието са безсрочни и продължават всяка събота и неделя с пътни блокади.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна