Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоанна Елми: Съществуването във време на несигурност поражда желание за лидер, който да ни поведе независимо по какъв начин

| Интервю
Йоанна Елми
Снимка: Веселина Миланова

Неравенствата в САЩ се увеличават главоломно след Ковид-19 пандемията ни това се усеща ежедневно, и в Ню Йорк където има концентрация на богатства и на недоимък. Въпросът е доколко кандидатите за президент на САЩ имат способността да решат коренните проблеми. Защото консолидирането на корпорациите и функционирането на глобалната икономика, и дори цялата идеята за непрестанен икономически растеж на всяка цена, всъщност са в основата на проблемите ни, които виждаме.

Това коментира Йоанна Елми, журналистка и писателка, която живее в САЩ, в интервю пред БНР.

"И аз не виждам, доколко двама кандидати, част от една система,  която ги поддържа, са способни да приложат радикалните мерки и промени, от които имаме нужда, за да адресираме проблемите", допълни тя.

И посочи, че в ежедневието на американците се усеща, че в супермаркета се плаща повече:

"Цената на горивата определено е висока и се задържа висока. Проблемът е кои са източниците на увеличението. В случая, данните за инфлацията са на Блумбърг, има увеличение на електроенергията - 25%, на цената на автомобили с 36%, на стоки от първа необходимост – 25%, застраховките с 33%. Имаме едно увеличени, инфлация след ковид и активно удря обикновените хора."

И допълни, че "логиката на демократичното ни съществуване не е била най-голямата група да живее най-добре, а компромис на всички в обществото, независимо дали са мнозинство".

Според нея Доналд Тръмп е може би президентът с най-голям късмет в историята САЩ:

"Защото системно наследява добра политическа и икономическа обстановка от предшествениците си. А последствията от негови грешки, американците усетиха, след като той загуби изборите през 2020 г. Имаме 2 твърди електората, които политическите експерти определят като калцирани. Това са електорати, които независимо от решенията и политиките, които ще им предложи съответният кандидат, те няма да променят мнението си. Имаме по-скоро едно съществуване във време на несигурност и колебание, пораждащо желанието от лидер, който да ни поведе независимо по какъв начин. Гласуваме за личности, отколкото за принципи. Има и малко, колебаещо се малцинство, което помни несигурността от администрацията на Тръмп  и то не е сигурно дали изборът му ще доведе до това, което искаме всички – една по голяма стабилност."

За Йоанна Елми  не е подходящо сравняването на Камала Харис с Хилъри Клинтън, "Харис има образа на човек, успял благодарение на собствените си способности, а Хилари идва от семейство, което е с поколения от политическия живот".

И обясни:

"Комуникационната кампания на Харис е насочена към хора, които гласуват за първи път на изборите или по-млади избиратели. Докато ядрото на републиканската партия застарява и това си личи от политиките, които те предлагат и проблемите, които се адресират.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна