Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пеевски не е изпран. Кое му е изпраното?"

Самуил Петканов: Да си направим две държави в една! С два парламента и две конституции

"Има как да няма избори. Най-лошото, което може да се случи, е разиграването на митичната етническа карта"

| Интервю
Самуил Петканов
Снимка: Силвия Великова

Възходът на всеки политик се е случил, ако не с помощта, то поне с благоволението и усмивката на "Не! Новините".

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Самуил Петканов, създател на сатиричния сайт.

"Те са фалшиви новини, но са базирани на истински лица, събития, процеси. Целта е да са сатирични, да разсмиват, да показват проблеми, отколкото да дават оценка какво трябва да се мисли неминуемо за истина", обясни той.

Г-н Пеевски надали живее в сарай, в нещо по-голямо, той има хотелска стая. В подлезите той е с хората, които свирят на китара, изслушва техните съдби. Винаги новото начало започва от подземието, ъндърграунда, както беше през 90-те. Г-н Пеевски има потенциал за много неща, коментира Самуил Петканов.

Запитан за избора Пеевски – Доган, той отбеляза, че в сблъсъка между двамата никой няма да победи, а всички губим.

По темата "ДПС - незаобиколим фактор" той изрази предположение, че "чисто геометрично", ако имаме две ДПС-та, ще е по-добре за демокрацията.

"Защото много лесно може да се заобиколи един стълб без много крачки. Ако имаме два стълба, означава повече крачки, по-здраво население. Или между двата стълба трябва да се мине и единият може да те плесне, ако си по-близо до другия. Така че е много по-добре за демокрацията да има повече стълбове."

Пред БНР Самуил Петканов посочи и свой вариант за два паралелни избора и две паралелни държави:

"За две различни народни събрания. Едните да са машинен вот, едните – аналогов. В машинния вот да е ДПС – Доган, ПП-ДБ, "Възраждане" – соросоиди (тези, които са ваксинирани и имат сметки в евро) и "Величие"-то на Ивелин. "Възраждане" – обикновени, с ДПС – Пеевски, Борисов и ИТН, две БСП-та, да са в хартиения вот. И всеки гражданин си избира кой е парламентът, по който живее. Единият парламент си създава една конституция, другият – другата. Тоест, имаме две паралелни държави в една."

Ситуацията в БСП Самуил Петканов вижда като "БСП – Корнелия и БСП – Радев (за по-лесно), но там има приятелства много: социалистите с големи сърца".

Управлението на Борисов беше зависимо от Пеевски. Избягват се въпроси в тази насока. Загубихме време. Доган можеше да каже истината преди време, допълни той.

"Пеевски не е изпран. За да се изпере един човек, той трябва да спре да бъде мръсен. Кое му е изпраното на Пеевски? С какво е по-различен от Пеевски през 2013-та? Той просто е мокър, винаги е бил мокър. Той свали сглобката. Ако тя беше перяща го, тя щеше да продължава да управлява България и да не сме на избори сега."

"Нов преход трябва да България, защото старият преход не беше извършен чудесно", смята Петканов. По думите му, това ще е преход към икономика, в която "най-влиятелният и недосегаем за този ден, на следващия става бездомник".

"Опрасканите" живеят живот под наем, в повечето случаи не са наказани и не носят отговорност. Първо са качени горе, после ги "събличат" и ги пускат обратно, заяви Петканов.

"Много празен живот е. Може да имат страшно много пари. Сигурно имат и приятели. Но там има отровна суета, нищета в умствения аспект на смисъла на живота, която не може да бъде преодоляна. Те са едни много скъпи затворници. Всичките са такива."

Запитан за 70-те процента негласуващи и защо те не правят опит да променят статуквото, Петканов изказа разбиране към тяхната логика – "когато всеки избор, който си правил, те е разочаровал", но добави, че много лесно се разочароваме.

"Всички псуват, дори да гласуват."

Има как да няма избори, не изключва Самуил Петканов. Около изборите той допуска и "малко повече екшън – белезници или по-лоши неща, петъчни активни мероприятия", специализирани полицейски акции, "някоя граната".

"Най-лошото, което може да се случи, е разиграването на митичната етническа карта. Винаги има достатъчно идиоти, които да се вържат."

Има няколко играчи в българската политическа класа, които винаги успяват да победят в различни кризи – единият е Борисов, коментира в заключение Самуил Петканов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна