Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как човек може да напише такава музика?

2
Мартин Зигхарт и Ганчо Ганчев
Снимка: радио София

Темата ни за Варненско лято продължава с Мартин Зигхарт, австрийски диригент и Ганчо Ганчев, зам-председател на Българския хоров съюз. Те ни разказват за концерта с Меса в h moll от Бах и за големия международен хоров конкурс във Варна, който започва в понеделник:

Мартин Зигхарт: "Бил съм два пъти на Варненско лято с камерния си оркестър, иначе съм 5-и или 6-и път в България. Това, което ще дирижирам е най-трудната творба на Бах. Не мога да си представя как човек може да напише такава музика. Три месеца всеки ден работя, за да разбера поне малка част от това, което Бах е написал. Най-важен е хорът. Букурещкият хор "Прелюдио" е великолепен - не беше трудна работата ни, беше удоволствие. Убеден съм, че работата им с бароковия оркестър ще бъде много добра. Неговите музиканти идват от цял свят, имаме 4 дни да свирят заедно и преживяването ще е изключително. За пръв път дирижирах Месата преди 24 години, но сега разбирам колко сложна е тази творба, тя е повече от музика, цяла вселена е." Повече за солистите, за българските му студенти и за книгите, които пише - в звуковия файл.

Ганчо Ганчев: "Тази година при нас е състезанието за Голямата награда на Европа (на ротационен принцип). Следи се от цял свят, журито е селектирано от Европейската асоциация още преди две години. Състезанието е на 14, на 13 е нашият Международен хоров конкурс, в смесената му категория са цели шест хора (конкретните участници и членовете на журито - в звуковия файл). Много хора възприемат хоровото изкуство като масово и любителско. В една страна има много малко профестионални хорове, но много професионални хорове биха се поклонили пред някои любителски. Това са надъхани хора.

Варна е с много сериозни хорови традиции - 25 хора, които съществуват по различен начин, имаме три поддържани от общината хора. Много е въодушевяващо. Имаме и детско-юношеска общинска опера, тя си има предистория. Децата започват към 8-9 години и ако издържат 2 години, се срастват със състава. Сега имаме около 90 деца. Правим сериозни мюзикъли - "Уестсайдска история", 7 години играхме "Мамма миа", в "Красавицата и звяра" участват 17 наши деца. С операта "Малкият коминочистач" сме гостували в Канада."


По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна