Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите и лидерите им трябва ясно да се разграничат от модела "Пеевски", категоричен е бившият вътрешен министър

Иван Демерджиев: Този ВСС няма нито юридическото, нито моралното право да избере следващия главен прокурор

"Крайно време е правоохранителната система да стъпи на краката си и да вземе функциите си в ръце"

| Интервю
Снимка: БТА

"Дори не е необходимо да има такъв законопроект, за да осъзнаят членовете на ВСС, че нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор, при положение, че мандатите им отдавна са изтекли".

Това заяви пред БНР бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

"Такъв орган с отдавна изтекъл мандат трябва да осъзнава, че той може и трябва да извършва минимално необходимите действия, за да поддържа сферата на управление, в която участва - в случая в съдебната система, но той няма нито юридическото, нито моралното право, да избира главен прокурор, който ще управлява българската прокуратура в следващите 7 години", коментира той. И добави:

"Става ясно и разбираме всички колко важно е това за Пеевски - да има нов главен прокурор и той отново да бъде избран по някакъв начин под неговия контрол".

"Той театралничи неумело, като всъщност критикува хора, които до голяма степен не изпълняват това, което той иска от тях, но не в цялост. Той иска да има пълен контрол. Той очевидно иска хората, които стоят отсреща, да не могат да кажат "Не" по нито един въпрос. И практически да получи цялата власт в държавата - това очевидно е неговата цел. И всеки, който не отговаря на тези изисквания, независимо че дълго време и много неща е направил в линията, която чертае Пеевски, става неудобен за него, става пречка", разясни Демерджиев в интервю за предаването "Неделя 150". 
Според него сега по команда отвън ВСС стартира нова процедура за избор на главен прокурор. Но:

"Ако отново ще избираме някой подобен на Гешев или Сарафов, мисля, че това води до един омагьосан кръг и няма да доведе по никакъв начин до даването на справедливост и предвидимо правосъдие, каквото очакват българските граждани. Това се превърна в блян за гражданите". 

По думите му тук е мястото на всички други партии и техните лидери да се противопоставят категорично на това, а институциите да осъзнаят отговорността си, да запазят авторитета си и да не се поддават на влияние. 

Много критики има към правоохранителната ни система, които са основателни, смята бившият вътрешен министър. Според него ако тя не се събуди, не отвори очите си и не даде справедливостта, от която обществото има нужда, това може да породи още по-голямо напрежение и още по-големи трусове в държавата. 

"Крайно време е правоохранителната система да стъпи на краката си и да вземе функциите в ръцете си", категоричен е той. 

Демерджиев е категоричен, че партиите и лидерите им трябва ясно да се разграничат от модела "Пеевски". Те трябва да разберат, че пътят на България напред минава през това на българските граждани да се даде сигурност и справедливост, добави той. 

Според него ключово важно е МВР да запази неутралитет и да работи активно срещу купения вот. Бившият вътрешен министър смята, че бързо трябва да има промени, защото в редица области се вижда сериозно изкривяване на вота. Ако там не бъдат взети мерки и не бъдат направени промени, които да противодействат на тези явления, те ще се повторят, което ще покаже, че влиянието на Пеевски в МВР остава и след смяната на Калин Стоянов, обясни Иван Демерджиев. 
Той обяви, че сегашните схеми за купуване на гласове предвиждат разплащане след изборите, което затруднява МВР. Според него обаче служителите знаят как да противодействат на това, но те трябва да имат политическа подкрепа и свобода.

Цялото интервю на Явор Стаматов с Иван Демерджиев в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна