Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес в София

Морето от книги дойде пред НДК и по бул. „Витоша“

Снимка: Асоциация „Българска книга“

След Пловдив, Ботевград, Габрово и Варна, от 9 до 15 септември София отново е домакин на най-голямото пътуващо книжно изложение на открито, което тази година събира над 140 издателства от цяла България, предлагащи своите най-нови, интересни и търсени заглавия.

59-те бели шатри на 12-ата Алея на книгата са разположени на пешеходния участък на бул. „Витоша“ и в парка пред Националния дворец на културата. Идеята на инициативата е книгите да отидат при хората, за да се повиши мотивацията за четене и интересът към книгите, напомнят организаторите.

Богатата културна програма на Литературния кът и в шатрите на изложителити тази година ще представи над 70 събития, включващи премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца.

Снимка: Архив, Ани Петрова

За пръв път по време на Алеята, през почивните дни (на 14-15 септември), ще се проведе и фестивал за нехудожествена литература – „Наука, изкуство и култура“. В рамките на два дни пилотното издание на фестивала ще представи творби в следните категории: История, Изкуствознание, Културен туризъм, Себепознание и Етнология.

Работно време на Алея на книгата – София 2024 ще бъде всеки ден от 10:00 до 20:00 часа, а в неделя (15 септември) – до 19:00 часа.

„Алея на книгата – София се осъществява от Асоциация „Българска книга“ с логистичната подкрепа на Столичната община и в партньорство с Министерство на културата, Министерството на обрaзованието и науката и партньори.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна