Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шести конкурс "Български архитектурни награди" на съсловната камара

Снимка: baa.kab.bg

Най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция за шести път ще отличи най-добрите след по-малко от 10 дни (на 19 септември). До края на днешния ден е срокът за подаване на документи за участие, съобщи пред БНР-Радио София арх. Владимир Милков - председател на Камара на архитектите в България (КАБ).

Традиционно конкурсът има за цел да популяризира най-стойностните реализирани архитектурни проекти, като отличи техните автори – архитектите и уникалността на идеята им с акцент върху качеството на архитектурата, естетиката и използваните иновации. В допълнение на това са оригиналност на концепцията и устойчивост на съответния проект за подобряване качеството на живот. Проектите трябва да стимулират развитието на социалния, културния и икономическия живот на местните общности, като допринасят за оформянето на съвременната визия на българските градове.

Конкурсът „Български архитектурни награди 2024“ се провежда в две категории: „Нови проекти“ и „Опазване на културно-историческото наследство“.

В престижното състезание могат да участват членове на КАБ, самостоятелно и в проектантски екип.

Кандидатстването може да стане с нови сгради (реализирани от септември 2021 г. до септември 2024 г.) без ограничение в площта, обема и функцията, реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, интериори, градски пространства.

Проекти, които все още не са напълно завършени, трябва да са в довършителен етап на строителството и се намират непосредствено преди въвеждане в експлоатация.

Един архитект може да участва с повече от един проект.

"Досега са постъпили 15 проекта, но очакваме още. Има много интересни реализации. Тази година има още по-завишени критерии за енергийната ефективност, устойчивост на архитектурата, използване на рециклируеми материали, щадене на околната среда и т.н.", обясни арх. Милков.

Журитата в отделните категории за 5-членни, с международно участие.

Отсега се знае, че за цялостно творчество тази година ще бъде награден проф. д-р арх. Иван Никифоров.

Конкурсът „Български архитектурни награди 2024“ се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на културата.

Чуйте разговора на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени