Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Д-р Костадин Нушев: Готови са новите учебници по религия

2
Доц. Костадин Нушев
Снимка: Станислава Пирчева

Ще продължи ли религиозното обучение в училище и християнската просвета?

"Вече са подготвени и са преминали през процедурата по тестване, одобрение и практическо приложение новите учебници по религия за тази учебна година, доц. Костадин Нушев, автор на уроците по Християнска етика в учебниците по Религия: Християнство - Православие за 6, 7 и 10 клас, одобрени от МОН и Светия Синод на Българската православна църква. 

Точно преди година в предаването ни, обявихме успешното завършване на проекта за новите учебници по религия. Днес правим преглед на случилото се за това време и обсъждаме с нашия гост интеграцията на религиозното обучение в българската образователна система. Всичко това в опит да разгърнем темата за религиозното обучение и да представим различни аспекти от въвеждането и развитието му в българската образователна система. Да изследваме различни аспекти от значението и въздействието на новите учебници по религия, както и как те могат да повлияят на образователния и културен контекст в България. Доц. Нушев представи основните принципи, залегнали в новите учебници и обясни как те подпомагат развитието на духовно-нравствения характер на учениците. Важността на принципите, които се фокусират върху Иисус Христос и православните догми, и как тези принципи формират моралните устои на децата.

"Те ще бъдат раздадени безплатно на всички деца, които изберат да изучават религия и се запишат за това в училище. Всяка митрополия също получава учебници и на базата на заявките всяка година се отпечатва новият тираж, правят се редакции, ако се налага, имаме и обратна връзка с учителите, които преподават този предмет. 

Учебниците остават за учениците. Църквата ги печата и те не се връщат от детето за следващия клас след него. 

Това е пример за едно добро сътрудничество между Българската патриаршия, Светия синод и държавата в лицето на МОН, защото тези две институции заедно изградиха това учебно съдържание на първо място в програмата за изучаване на религия и одобрените учебници, които са едновременно одобрени за общообразователната система на обучение, но и могат да бъдат използвани в християнските школи и училища, неделни училища, тоест едно дете, когато е в 6 клас и църквата, и държавата са се съгласили, че е добре да изучава религия за своето духовно израстване, каза още за БНР  Доц. Костадин Нушев. 

Доц. Костадин Нушев

Доц. Д-р Костадин Нушев е автор на уроците по Християнска етика в учебниците по Религия: Християнство -Православие за 6,7 и 10 клас на Светия Синод на Българската православна църква, одобрени от МОН за преподаване на предмета Религия в българската образователна система. Той е член на Централната етична комисия по трансплантация към министерството на здравеопазването (от 2011 год.), експерт към Културно-просветния отдел на Светия Синод на Българската православна църква (2014-2023), член на Комисията по журналистическа етика на Съюза на Българските журналисти (СБЖ) от 2021 година, сценарист на документалната поредица „Домът на вярата“ на БНТ, коментатор на Празничното богослужение от ПКХП “Св .Александър Невски“ по БНТ1 и на предаването „Неделна Литургия“ по БНТ2 от 2015 година.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени