Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забрана на мобилните телефони в училище: Полезна мярка или безсмислено правило?

Снимка: Pixabay

В поредния предизборен период и няколко дни до началото на учебната година отвсякъде изникват предложения за забрани. Предлага се да бъдат забранени рекламите на хазарт сред малолетните, въпреки че те вече са забранени. Предлага се забрана за консумиране на енергийни напитки от подрастващите – сякаш за първи път става ясно, че съществува ограничение за децата. За пореден път се заговаря и за забраната на смартфони в училищната среда.

Полезна мярка за подобряване на образованието в училище ли е готвената забрана на мобилните телефони – коментар във "Време за наука" на Ирина Манушева, преводач, граждански активист, родител и бивш учител.

По думите на Манушева най-важно е децата да бъдат върнати към смисъла на образованието и ползата от развитието в интелектуален план – нещо, което няма да се случи чрез поредица от назидателни забрани. Училището не бива да се превръща в изкуствена среда, в която учениците нямат връзка със своя свят. Подобни забрани водят до неспособността да се различават смислените от безсмислените правила и до тяхното пълно отрицание, допълва гостът.

Манушева подчертава, че прекомерната употреба на телефони не е уместна, но насочва вниманието към въпроса защо децата изпитват такава потребност. Денонощното използване на мобилни устройства е световен проблем, който у нас придобива голям мащаб, а коренът му е психологически, смята Манушева.

Децата от самото си раждане се нуждаят от близка връзка със зрели възрастни до себе си. Вместо това те биват отделяни в ясли, детски градини, училища, където семейството отсъства, а учителят демонстрира незаинтересованост от тяхното личностно развитие. Обезличаването в нашата учебна система е неминуемо, подчертава Манушева.

Този глад за привързаност и одобрение децата запълват чрез постоянната свързаност помежду си – през телефона. Доказано е, че връзката с мобилното устройство наподобява механизма на зависимостите, заявява Манушева.

Когато говорим за училището, трябва да мислим за това как привличаме вниманието на децата отвъд екрана на телефона, убедена е Манушева. Много учители преподават механично, замествайки по аналогов начин сухата информация от учебниците и екраните. Забраните, строгите учебни планове, системите за оценяване на резултатите не насърчават учителите да бъдат интересни на децата, смята Манушева.

В заключение гостът казва: "Ако има какво по-интересно да правят децата, разбира се, че няма да си гледат телефоните."

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени