Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е заключителният концерт на третото издание - "Импровизирай безкрай" при НДК

2
Венцислав Благоев
Снимка: Булфото

"На концерта участват и двама от музикантите на БНР, това са концерт-майсторът Наско Миладинов, пианист на Биг бенда и аз, който също съм от Биг бенда, така че радиото отново подкрепя българския джаз, красивата музика и младите хора, каза за "Хоризонт" тромпетистът Венцислав Благоев по повод третото издание на "Импровизирай безкрай" сцена за млади таланти на фондация "Джазтет", чийто заключителен концерт ще се състои днес - 10 септември с участието на всички млади таланти и техните ментори на Лятната сцена - Кино Кабана при НДК тази вечер. 

Ателиетата на третото издание са водени от Венцислав Благоев - духови инструменти, Атанас Миладинов - пиано, Димитър Благоев - струнни инструменти, Петя Станчева - вокална техника и Павел Цонев- скат пеене. Тридневните работилници се проведоха в Дом на културата "Красно село", гр. София. 

"Интересът към джаза е много засилен последните години и има един ренесанс в България и беше нормално да има, благодарение на СО един свободен майсторски клас за млади хора, и по-малки деца идват, идват и младежи българчето, които живеят в чужбина, но идват да се учат. 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община - програма "Култура", Фондация "Джазтет", ОКИ "Красно село" и медийното партньорство на Българско национално радио.

Част от децата - около 30 си ги знаем, те са от проекта ни - "Джаз за деца", вече са по-големи, някои са вече в музикални училища или в Музикалната академия, разказа още Венци Благоев. 
"Ние тук се стремим по-големите да помагат и показват на по-малките, независимо от нивото си, ние се стремим да комуникираме чрез джаза в синхрон, помагаме си, търсим общуването и разговора, възможността да комуникираш с всеки, не да стоиш на твоето си високо ниво, допълни Благоев. Допълвайки, че едновременно с това се спазват и правилата при свирене, запазвайки добрата енергия. 

Още по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени