Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата в дигиталния свят – рискове и ползи

Снимка: Pixabay

"Рисковете в дигиталния свят са същите като в реалния живот. – казва детският психолог и психотерапевт Доника Боримечкова – Възрастните обаче имаме един по-съзрял психичен апарат и по-ясни ориентири. В дигиталната реалност нямаме възможност да придружаваме децата и рисковете за тях са малко по-изострени. Фокусът е върху съдържанието, което може да стане причина за он-лайн тормоз. За по-малките има точни измерения на времето, което децата могат да прекарат в интернет."

Според Доника Боримечкова в общия случай, ако детето е било придружавано в ранното си използване на интернет, то вече е наясно, че има баланс между реалния живот и дигиталния такъв. "Дигиталното пространство е особено за нашето поколение. Две поколения по едно и също време се учим на едно и също нещо. Абсолютен прецедент в еволюцията. За децата голяма част от преживяванията като социализация например са в дигиталния свят. Те съзряват в два свята едновременно и е много трудно да се намери баланс от нас като родители."

"Често се сблъсквам с он-лайн тормоз и след ковид-пандемията все по-малки деца стават жертви. Точно затова трябва да следят родителите" съветва тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени