Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Димитров: Заради митичния капацитет не можем да отворим специалност "Киберсигурност" в УНСС

| Интервю
Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС
Снимка: Адриана Киселинчева

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) иска, но не може да открие нова, необходима и търсена, специалност - киберсигурност и управление на киберсигурност.

Това сподели ректорът проф. Димитър Димитров в интервю пред БНР. 

УНСС не успява да получи зелена светлина и във втората нова специалност – "педагогика в информатиката".

"Проблем е капацитетът, който се измерва общо в страната. Имате, например, в информатиката 10 специалности, същото е и в педагогиката - учители по икономика, физическо и т.н. А такова обучение, каквото ние искаме в педагогиката, няма никъде. Нашите усилия засега са напразни, говорейки с няколко министри на МОН и представители на Агенцията по акредитация и оценяване, която разрешава новите специалности", разказа проф. Димитров в предаването "12+3".

И обясни, че от УНСС са предложили текст, за да влезе с постановление на МС, който всяка година разглежда Националната карта за висше образование. 

Проф. Димитров е оптимист, защото все още има шанс - "при аргументирано искане може да се получи, защото този митичен капацитет не е запълнен".

За тази специалност - киберсигурност и управление, УНСС има няколко писма за подкрепа от МВР, МО и МЕУ и в тях се потвърждава, че се нуждаят от специалисти. Подкрепа има и от 50 бизнес организации.

"Надявам се на обществена подкрепа в тази посока, защото проблемът с киберсигурността и педагогиката е сериозен. МО и МВР откриват център за киберсигурност, бизнес агенции казват – "дайте ни квалифицирани хора". На САЩ им трябват 4 млн. специалисти, обучени по проблемите на киберсигурност и управление", посочи проф. Димитров.

Според ректора на УНСС 98% от студентите, завършили университета, намират реализация на пазара на труда. Най-търсените специалности са маркетинг, финанси, счетоводство, МИО, логистика. В УНСС имат около 30 бакалавърски и около 100 магистърски специалности. 

Той посочи, че у нас има над 50 университета, но класическите си остават Софийският, Пловдивският и Великотърновският, "новите, които се опитват да излязат извън специализацията си, не са успешни". 

"Икономика се учи на много места, но бизнесът оценява откъде идват качествените хора".

Тази година УНСС е записал нов рекорд по кандидат-студенти – 7000, а са приети 5000.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени