Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

| Репортаж
Снимка: БТА

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра, смятат от Българския червен кръст.

При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни – тогава случаен минувач или човек в близост до пострадалия е добре да може да реагира и да окаже първата лекарска помощ, коментира д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на БЧК.

БЧК има споразумение с МОН, но всичко е на доброволни начала, напомня д-р Тодоровска. По думите ѝ, това не може да замести задължителното обучение.

Снимка: Моника ЙочневаПо-големите ученици могат да бъдат обучени подробно за разпознаване на състояния, изискващи намеса с първа помощ, отбелязва Боряна Стоянова, заместник-командир на младежкия авариен екип в София.

Засега у нас само кандидат-водачите на БЧК са задължени да преминат курс по първа помощ, уточнява Надежда Тодоровска.

"Доказано в Европа е, че 57% от хората, попаднали в пътно-транспортен инцидент, са спасени в резултат на това, че някой случаен е оказал на място първа лекарска помощ. В България такава статистика не се прави. Другата ситуация – да седиш да гледаш как някой не може да диша и ти не знаеш какво да направиш, и си безпомощен, това е много тежко преживяване."

При децата най-важно е да разпознаят признаците на спешни състояния и да могат да позвънят на телефон 112. В такава ситуация – да окаже помощ, може да попадне и дете, посочва проф. Здравко Маринов, председател на столичната организация на БЧК. Той поставя акцент върху доброволчеството.

Снимка: БТА

"В последните години ни сполетяха най-различни бедствия. Доброволчеството е невероятно полезна дейност. Трябва да се възпитава в семейството, в обществото. Доброволчеството ни прави хора. Законът за доброволчеството беше  приет на първо четене. Този закон е много необходим за България. Този закон ще направи обществено признание на човека, който е доброволец и се регистрира като такъв. Доброволчеството е кауза, доброволчеството е вътре в душата." 

Повече по темата чуйте от репортажа в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна