Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатните учебници - облекчение за родителите, натоварване за училищата

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

От новата учебна година държавата осигурява безплатно учебниците на учениците и на учениците от VIII до ХII клас. Това беше решено с промяна в Закона за училищното и предучилищно образование. Досега учебници за безвъзмездно ползване бяха осигурени на всички ученици от I до VII клас, както и познавателни книжки за децата от I до IV възрастова група. От учебната 2024/2025 вече и учениците от гимназиите използват безплатни учебници.

Промяната в закона покрива широк спектър от учебници, запазва свободата на учителите да избират учебниците и помагалата, но има и някои ограничения. 

На 16 септември дъщерята на Илияна Александрова започва обучението си в VIII клас. Още на първия учебен са получили учебниците, по които ще учат през новата учебна година. "Не е нужно нищо допълнително да закупуваме", отчита тя след първата проведена родителска среща.      

Страхил Витков е баща на момче, което тази година ще бъде X клас. Преди първия учебен ден получили инструктаж от училище, учениците да дойдат с големи раници, защото щели да получат всички учебници накуп.

"Получиха всички учебници, включително по език. Помагалата остават наше задължение, имаме списък."

Информацията за помагалата, които трябва да се закупят допълнително не е напълно вярна. В интервю за "Хоризонт" директорката на дирекция "Учебници и училищна документация" от Министерството на образованието и науката Пенка Иванова разясни, че помагалата, които вървят към учебника и са в комплект с него – се закупуват всяка година от министерството, единствено помагалата извън учебните комплекти, които са за допълнителна подготовка, се закупуват от родителите.

Снимка: БГНЕСДопълнителните помагала, препоръчани от учители извън безвъзмездно предоставяните, не се покриват от бюджета, уточнява Иванова.

Родителите и учениците от 8-и до 12-и клас трябва да знаят, че не са безплатни учебниците от профилираната и от общата професионална подготовка.

Извън предметите от профилираната и от общата професионална подготовка, които не са осигурени от МОН, родители споделят, че са много облекчени от промяната в закона - не само финансово, но и организационно:

"Ще бъдат много по-малки разходи от предишни години. Страшно улеснение! Освен всичко останало, започват веднага учебния процес."

"Мярката е доста добра. Мнението ми е положително. Голямо облекчение за родителите."    

Жестът към родителите обаче е довел до по-сериозно натоварване на училищата, отчита Диян Стаматов, училищен директор и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България. По думите му, това са много големи обеми учебници и за едно голямо училище е "тир и половина", а за големи групи ученици раздаването е по-бавен процес. Стаматов акцентира върху организацията по приемането на учебниците и тяхното складиране. Отвъд тези трудности, директорът уверява, че в София всички учебници са били получени още през летните месеци юли и август.  

Снимка: БТА

Учителите запазват правото си да избират учебниците, по които ще се обучават учениците, в зависимост от предмета, по който им преподават, подчертава Пенка Иванова.

Право и отговорност на учителите е те да избират учебниците и учебните комплекти, напомня тя.

Министерството на образованието и науката публикува само списък на предварително одобрените учебници, от които учителите могат да избират.  

"В едно училище могат да работят с учебници само на едно издателство, в друго могат да работят с две, три или повече издателства. Избор на учителите", подчертава Пенка Иванова.

Според Диян Стаматов това многообразие води до затруднения при доставките.

Безплатните учебници ще могат да се използват от учениците за срок от три години. Има обаче две важни условия – първо, да се пазят в добро състояние и второ - да не се пише в тях. В противен случай, учебниците трябва да бъдат закупени и предоставени от родителите в училище.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна