Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предприемачество за всички и надпревара между стартъпи на Балканите

В София Тех Парк разработват наръчник за устойчиви събития

В специалното Радиокафе, посветено на иновациите, гостуват още Елица Моллов (директор „Иновации и инкубация“) и Стефани Величкова (мениджър „Организиране на събития“) от София Тех Парк:

Разговорът започва от Event Pro Forum – събитието на събитията, което в Деня на София събра хората от бранша, свързан с провеждането на големи форуми и фестивали, за да коментират възможностите за по-малък отпечатък и опазване на природата.

С наближаване на 2030, темата става все по-актуална. Самите ние бяхме изумени, като разбрахме, че една средно голяма конференция се равнява като въглероден отпечатък на емисиите на 95 автомобила за година. Организирахме EventProForum по възможно най-устойчив начин – без пластмаса, без хартиени рекламни материали, с точки за хидратация и щандове, изработени от риборд – референция към леглата в олимпийското село в Париж“ – разказа Стефани Величкова и обяви, че София Тех Парк разработва наръчник за устойчиво организиране на събития, който ще бъде споделян с всички заинтересовани.

Годишно при нас се провеждат около 400 събития, представете си какъв ефект би имало тяхното по-устойчиво управление“ – добави тя.

За възможностите, които София Тех Парк предоставя за развитието на нови компании говори Елица Моллов: „от 2023 имаме нова програма, която съдържа иновации на акселерация и технологичен трансфер. Нарича се South East European Innovation Program и е за всички, които искат да се занимават с предприемачество – от хора, които нямат представа и сега започват, до компании, които имат нужда от конкретна помощ – офис, връзка с нови пазари, международен инвеститор…“. От началото на януари, когато е отворена тази програма, има над 40 нови фирми в София Тех Парк, които развиват там своята дейност.

Това, което предстои, е голямо балканско състезание в София, от 27 до 29 октомври, по линия на Балканския алианс, на който София Тех Парк е основател. Ще дойдат представители на иновационните зони на технологичните паркове от целия регион. „Целта е да покажем, че София може да е едно чудесно място, откъдето да започнеш своя бизнес“ – подчертава Елица Моллов. „Много важно за нас също така е да подпомагаме компании с научни разработки, на които основават своята дейност.“



По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна