Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарска компания произвела пейджърите, които експлодираха в Ливан

Бейрут, 17 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Моделът пейджър от вчерашните координирани взривове в Ливан се произвежда от унгарска компания. Това съобщи тайванският производител Gold Apollo, който е установил "дългосрочно партньорство" с базираната в Будапеща компания "Би Ей Си Кънсалтинг".

Моделът, споменат в медийните публикации след вчерашните експлозии "се произвежда и продава от "Би Ей Си Кънсалтинг", се казва в изявление на тайванската компания. Вчера стотици пейджъри на членове на проиранската ливанска групировка "Хизбула" избухнаха едновременно.

Загинаха девет души, а близо 3000 са ранени, някои от тях са с опасност за живота. Сред ранените е и иранският посланик в Бейрут. Пейджърите са предпочитани от "Хизбула" за комуникация вместо мобилни телефони, които могат лесно да бъдат локализирани. Според различни източници, на които се позовават "Уолстрийт джърнъл" "Ню Йорк таймс" и Ройтерс, още преди доставката в пейджърите са били поставени между 25 и 50 грама експлозив.

Към този момент няма официален коментар от Израел. "Хизбула" обвини Израел за взривовете и се закани да отмъсти, става ясно от изявление на групировката. От Пентагона заявиха, че Съединените щати не са свързани по никакъв начин с експлозиите. Държавният секретар Антъни Блинкън пристигна в Кайро за пореден опит за постигане на споразумение между Израел и палестинската групировка "Хамас". Египет е един от посредниците в конфликта, който международни анализатори очакват да ескалира.

Израел обяви, че разширява целите на войната в Газа, за да включи борбата срещу проиранската "Хизбула" по границата с Ливан и "безопасното завръщане на жителите в северен Израел по домовете им".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна