Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сивов представи новия си албум "Небе и хляб"

В размисъл за човешкото щастие и необходимостта от свързване с вътрешния си свят

Пламен Сивов е поет с китара, известен с участието си в групата "Точка БГ" и носител на множество награди за поезия и музика. Поводът за гостуването му е петият му самостоятелен албум, озаглавен "Небе и хляб", в който Сивов представя 10 авторски песни за пиано и глас, създадени в сътрудничество с пианиста Самуел Ефтимов.
 

Албумът "Небе и хляб" е едно вдъхновяващо пътешествие из темите за любовта, живота, преосмислянето на човешкия път и надеждата във Възкресението. Сивов изследва "вертикалното и хоризонталното измерение" на живота чрез символиката на небето и хляба, като отразява както духовните търсения на човека, така и неговите ежедневни нужди. За "Нощен хоризонт" той сподели, че този албум изисква "по-задълбочено отношение към текстовете и музиката", като съчетава лирика с философски размишления. 

Пламен Сивов разказа и за творческия процес около създаването на албума. За първи път в кариерата си той заменя традиционната си китара с пиано, което придава нова звучност на песните му. В сътрудничество с професионалния пианист и аранжор Самуел Ефтимов, Сивов създава албум, който надхвърля рамките на бардовската музика и експериментира с по-интимен и дълбок стил. Текстовете на песните, както споделя самият Пламен, носят "размисли за любовта, за преходността на живота и за търсенията на човешката душа". 

Една от основните песни в албума – "Небе и хляб", която дава и името на проекта, е централна тема на разговора в "Нощен хоризонт". Сивов обясни, че "небе и хляб" символизират достатъчното, което човек трябва да има, за да бъде щастлив – балансирането на духовното и материалното, необходимостта от свързване с вътрешния си свят. В песента се изследват теми като болката, тишината, човешката същност и прошката, като текстът е наситен с поетични и философски мотиви. 

Освен философски и религиозни теми, в албума има силно присъствие на природни символи, които Пламен Сивов свързва с човешките преживявания – вода, върхове, езера и вятър, които играят важна роля в изграждането на емоционалния и духовен пейзаж на песните. Албумът е експериментален в своето звучене и предлага нови възможности за възприемане на бардовската музика, отвъд традиционните акустични аранжименти. 


Пламен Сивов е роден през 1970 г. в Сливен и завършва Юридическия факултет на Софийския университет, а след това специализира управление на неправителствени организации в САЩ. Със своята поезия и музика той е известен не само в България, но и в чужбина, като участва в множество фестивали и е носител на награди за поезия и музика. Творческите му постижения го правят една от значимите фигури в съвременната бардовска музика, а албумът "Небе и хляб" е поредното доказателство за неговия талант и дълбочина. "Небе и хляб" е албум, който изисква слушателят да се вглъби и да се остави на поезията и музиката да го поведат към размисъл за това, което е важно в живота – любовта, духовното израстване и надеждата за бъдещето.

Пламен Сивов е автор е на десетки песни, познати както от соловия му репертоар, така и от албумите на групата "Точка БГ", на която е един от основателите. През 2007 г. е първата му изява на фестивал на поетите с китара, а през 2009 г. печели големите награди на фестивалите в София и Бургас. Негови стихове са публикувани в български и чуждестранни поетични антологии. Носител е на награди за поезия и музика. "Небе и хляб" е петият му самостоятелен албум.


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна