Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Иванов: Ресор "Иновации" дава възможност да се повдигнат много въпроси извън него

| Интервю
Добромир Иванов
Снимка: Стефан Кунчев

Ресорът на Екатерина Захариева дава възможност да се повдигнат много въпроси извън него, свързани с ефективността на изразходване на средства в ЕС, с дерегулациите, с твърде многото бюрокрация, които задушават предприемаческата инициатива. 

Това каза пред БНР Добромир Иванов, главен изпълнителен директор на Българската предприемаческа асоциация BESCO. 

"Този ресор е с много ясен фокус върху темата "Иновации" и за България това е възможност, защото и на Марио Драги планът, който излезе, на първо място слага наваксването на ЕС спрямо това, което се случва с иновациите в САЩ и Китай", уточни той.

Много важно е държавата да има приоритети и да знае какво следи в политиките на ЕС:

"Нашето желание - на BESCO и BRAIT е да влезем в Съвета за тристранно сътрудничество, за да може от страна на държавата да има глас на бизнеса, който точно в темите за иновациите и високите технологии да помогне на държавата да има ясни приоритети, които ние да защитаваме в ЕС. Комисари и евродепутати няма какво да защитават, ако ние в държавата не сме си свършили работата и да знаем за какво се борим".

Според Иванов е много важно еврокомисарят по стартъпите и иновациите да има добра комуникация с бизнеса и хората, които се занимават с технологии:

"Тя да бъде гарант, че в някои отношения България може и да бъде лидер в ЕС. ... България може да отстоява своята позиция и така да промени целия ЕС към добро. ... ЕС да стане една място с много по-малко регулации, където много по-ефективно се изразходват средствата. ... При Захариева ще бъде тема това как парите ще бъдат фокусирани в нещо, което дава потенциал да движи напред цялата икономика. Включително и как създаваш връзките между бизнеса и науката. България е добър пример, че е лош пример за това - тези връзки между бизнес и наука не съществуват ".

По думите на главния изпълнителен директор на BESCO "какъвто и еврокомисар да имаме, топката си е при нас - като хора, като държава, като политици, като бизнес, като общество":

"Да имаме ясни приоритети, за които да се борим през нашите представители в ЕК и в ЕП те да се реализират".

Интервюто на Стефан Кунчев с Добромир Иванов и анкета на Виолета Борисова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна