Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хай хай, Япония" с литературно турне в България

Най-новата книга на Юлияна Антонова-Мурата е колекция от кратки разкази послания, дошли от далечна Япония. Те са не просто импресии от екзотична земя, която доскоро бе на практика тера инкогнита за всички българи, а деликатни миниатюри от внимателно подредена изложба, която ни разказва за страна, отдалечена не само географски и исторически, а (най-вече) културно от нашата. Тук са събрани над шейсет лишени от драматизъм, претенциозност и усложнения импресии, от които лъхат добронамереност и истина. Те са безконфликтни и – навярно повлияни от онзи красив японски минимализъм – езиково изчистени и ефирни.

Юлияна Антонова не просто наблюдава и описва, а и дискретно рефлектира върху дадено събитие, песен, мелодия, обичай, гледка или нещо друго, породило и насочило творческия ѝ импулс.

С ненатрапчива доброта и калиграфска грижовност с "Хай хай, Япония" Юлияна Антонова довършва своя цикъл "Моши моши, Япония", "Уки уки, Япония" и "Сан сан, Япония" – пише за тази книга писателят Захари Карабашлиев. Премиерата на "Хай хай, Япония" ще бъде на 3 октомври от 18.30 ч. в Литературен клуб "Перото". Входът е свободен.

Юлияна Антонова-Мурата завършва немска филология и психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Била е преподавател в Медицинския университет в София, а след падането на Берлинската стена започва работа в МВнР. Като дипломат от кариерата и съпруга на японец тя  работи на различни места по света. В Япония живее със семейството си повече от 23 години.

Слушателите на програма "Христо Ботев" на БНР я избраха за Посланик на българската култура по света заради таланта й да превърне обикновените истории в истински бисер за всеки читател.

Димитрина Кюркчиева разговаря в "Артефир" с Юлияна Антонова-Мурата.


Снимки: ФС на издателство "Книгомания"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени