Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберт Леви с нова поетична книга

Снимка: личен архив

Роберт Леви, поет, има магистърски степени по Българска филология (1995, СУ "Свети Климент Охридски") и по Културна и социална антропология (1998, СУ "Свети Климент Охридски"). През годините е натрупал богат професионален опит – от строителен работник до сценарист на документални филми, и в момента живее във Франкфурт, Германия, където работи като сценичен техник. Водил е курсове по икономическа антропология и теория на културата в НГДЕК "Св. Константин-Кирил Философ".

Роберт Леви е автор на следните поетични книги:

"Един от върха на иглата", София, "Р § Р", 1999; "Вавилон", София, "Български писател", 2006; "Дромомахия", София, "Лексикон", 2017; "Анемоя", София, "Лексикон", 2020. Също така е и преводач, съвместно с Антония Апостолова, на поетичния сборник на израелския поет Амир Ор "Езикът казва", София, Издателство за поезия ДА, 2017.

Автор е и на редица научни статии, публикувани в референтни издания. До напускането на България Роберт Леви е организатор и постоянен водещ на литературните формати "Поети в кадър" и "Поетични понеделници в Delta Blues bar", в рамките на които среща софийската и пловдивската публика с повече от 30 утвърдени и млади поети и писатели.

С него разговаряме за новата му поетична книга "Симфония Рейн-Майн-Дунав".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна