Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Похарчихме получените пари по ПВУ за текущи нужди

| Интервю
Румен Гълъбинов
Снимка: Стефан Кунчев

Парите по Плана за възстановяване и устойчивост са ни нужни, за да стартираме проектите до края на 2026 г., освен ако ЕК не направи промяна в сроковете за държави като нас.

Това сподели Румен Гълъбинов, икономист и бивш зам.-председател на КФН, в интервю пред БНР.

Той уточни, че до края на 2026 г. имаме да получаваме повече от 3/4 от средствата. Получените до момента – първият транш, е малко над 20%. И посочи, че съседна Румъния вече си е усвоила средствата.

"Преди 2 години при усвояването на първите средства не стартирахме големи значими проекти. По-голямата част от парите ги похарчихме за текущи нужди по линия на бюджетните разходи", коментира Гълъбинов.

Относно реформата в енергетиката ти той обясни, че са направени неща, но са малко е недостатъчно.

"Ние се забавяме в енергетиката, както се забавихме с целия План Сега вместо да чакаме трето и четвърто плащане, ние чакаме второто, защото 2023 нямаше плащане. А дали ще го получим второто, не е известно, защото не сме направили достатъчно за да удовлетворим изискванията", обясни Румен Гълъбинов.

Според него една от причините е политическата обстановка, а и все още има дискусия в обществото за преструктурирането на българската енергетика.

Икономистът коментира, че през юли 2025 г. България може да влезе в еврозоната, ако до края на тази година се справим с изискването за инфлацията – под 2%. Другата дата е 1 януари 2026 г.

"Приближаваме се към еврозоната, защото инфлацията спада в България, по данни НСИ на годишна база, и е 2,1%. За август е 0,1%, тоест скоростта на инфлацията намаля. Трябва да видим как ще завършим третото тримесечие", каза Гълъбинов.

Той допълни, че ако се справим с инфлацията можем да се иска нов конвергентен доклад, който да констатира, че съответстваме на изискванията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна