Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николета Атанасова: Украинците смятат за техен дълг да са там

| Интервю
Снимка: Николета Атанасова

Украинците смятат, че техен дълг е да са там.

Това каза журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова, водеща на предаването "Мрежата", като подчерта, че в страната се завръщат много от напусналите я след началото на руската агресия на 24-ти февруари 2022 г. 

В предаването "Нещо повече" тя разказа за срещите си в Украйна, откъдето се завърна преди седмици:

"Много украинци работят за международни фирми, които изтеглят хората си да работят в Европа, но те отказват да напуснат Украйна, защото смятат, че техен дълг е да останат там, ако се наложи и да хванат пушки, каквито някои никога не са държали". 

В очите на украинците краят на войната не е близо 

"Дали в очите на украинците наближава краят на войната? Не. Аз разговарях с много ветерани, които в момента се подготвят да се върнат отново на фронта. Разговарях и с хора, които не са ангажиране пряко с войната, но помагат кой с каквото може - дали с това, че отделят някаква част от заплатата си, за да даряват, защото във всеки офис и учреждение има човек на фронта, и на бригадата се изпращат някакви пари, за да може да ги използват за закупуване на това, което им е необходимо. Дори и този тип хора не смятат, че войната ще свърши", коментира журналистката.

Хората в Украйна не харесват своите политици

"Украинците не се доволни от своите политици, но това не означава, че няма да ги подкрепят, докато е нужно. Разговарях с хора, които критикуват президента Володимир Зеленски и казват, че може би той е виновен за това, че страната в момента е във война, защото не е проявил повече дипломатичност. Други хора обаче казват, че руснаците са били решили да нахлуят, който и да е управлявал в момента Украйна. Те са критични. Ветерани дори критикуват и са недоволни от начина, по който фронтът се снабдява понякога. Това не означава, че те няма да подкрепят своите политици до момента, докато те водят Украйна към връщане на териториите си", разказа Николета Атанасова.


Две различни вселени на територията на Украйна

"Има огромна разлика, две различни вселени - така го нарече един ветеран - между Западна и Източна Украйна. В Лвов разговарях с военен лекар на лодка, който през 2023 г. е бил тежко ранен. Много е било тежко, сам се е спасявал. Той ми каза, че дори и в Харков има квартали, където хората седят и си пият коктейли, а само на 200 - 300 метра от тях падат ракети и те продължават да си пият коктейла. Украинското общество дотолкова се е адаптирало към това, което се случва, че си казва, че трагедията е огромна, много хора загиват, но икономиката трябва да продължи да съществува, за да може страната да продължава да воюва, защото помощта от съюзниците се забавя. Всеки един от ветераните, с които съм говорила, се е обръщал с молба поне един от европейските чиновници, които в момента седят и ядат своите кроасани, да дойде само на 50 метра, в тила на фронтовата линия, за да видят какво се случва, а после да обсъждаме колко и кога. ... Те знаят кой построи "Турски поток" и кой искаше да има платноходки в Черно море", посочи водещата на "Мрежата" по програма "Христо Ботев".  


"Който е попадал в Таганрог, разбира какво е плен в най-страшния му вид. Това е следствен изолатор. ... За моите 10 месеца в плен загинаха от раните си четирима мои приятели. Аз бях само 10 месеца в плен и само на три места. Някой знае ли въобще колко са военнопленническите лагери на руснаците и колко украинци загиват там? Това са места за изтезания", разказва пред Николета Атанасова 22-годишният Иля от полк "Азов", който е бил защитник на Мариупол и след това в руски плен.

Интервюто на Диана Янкулова с Николета Атанасова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Николета Атанасова

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени