Eмисия новини
от 05.00 часа

Fëmijët nga diasporat bullgare mund të mësojnë në seminaret në Sofje dhe Plovdiv

Seminari Teologjik i Sofjes “Shën Joan Rillski” dhe Seminari Teologjik i qytetit Plovdiv “Shenjtorët Kirill dhe Metodij” janë shkolla të mesme fetare, në të cilat krahas të rinjve nga e gjithë Bullgaria mësojnë dhe bullgarë etnikë nga Maqedonia,..

24.03.20 12:33 |
Këshilli i Ministrave

Financim bullgar për 7 vende, ndër të cilat janë Kosova dhe Maqedonia e Veriut

Qeveria aprovoi arritjen e marrëveshjeve për dhënien e ndihmës financiare për zhvillimin e 7 shteteve – Serbia, Maqedonia e Veriut, Kosova, Ukraina, Moldavia, Armenia dhe Vietnami. 10 projektet e financuara nga Bullgaria janë për 325 mijë euro dhe janë për..

19.02.20 17:10 |

Demografia është rreziku më i madh për Bullgarinë

Katastrofa demografike është rreziku më i madh për kombin dhe detyra jonë e parë është që ta ndryshojmë këtë tendence negative, tha Presidenti Rumen Radev para studentëve në Universitetin e Pyjeve në Sofje. Kreu i Shtetit vuri në dukje se ka nevojë për..

12.02.20 17:54 |

Shкollat e së dielës mund të aplikojnë për financim në internet

Aplikimi për përfshirje në listën e shkollave bullgare të së dielës, të cilat punojnë jashtë shtetit, tashmë mund të bëhet dhe në mënyrë elektronike, informuan nga Ministria e Arsimit. Në sajtin e Ministrisë në seksionin “Për bullgarët jashtë..

15.01.20 17:31 |
Ministri Krasimir Vëllçev

Bullgaria dhe Katari arritën marrëveshje për bashkëpunim në arsim

Në Doha Ministri bullgar i arsimit Krasimir Vëllçev dhe homologu i tij nga Katari Mohammed al Hammadi nënshkruan marrëveshje dypalëshe për bashkëpunim. Dokumenti është propozuar nga ana e Katarit dhe parashikon bashkëpunim në arsimin shkollor..

13.01.20 15:51 |
Zv. Ministrja e arsimit Denica Saçeva

Trajnim për mësues në shkollat bullgare jashtë vendit

Gjatë vitit 2020 fillon programi kombëtar për trajnimin e mësuesve për shkollat e ashtuquajtura “të së dielës”, të cilat organizohen në diasporat bullgare. Praktikat e suksesshme për punë me fëmijët dygjuhësorë do të jenë në qendër të programit dhe..

02.12.19 15:53 |
Ministret e punëve të jashtme të Bullgarisë dhe Namibisë - Ekaterina Zaharieva dhe Netumbo Nandi-Ndaitwah

Namibia dëshiron të dërgojë studentë të saj në universitetet bullgare

Ministrja e punëve të jashtme Ekaterina Zaharieva bisedoi me presidentin e Namibisë Hage Gottfried Geingob dhe me Kryeministren Saara Kuugongelwa-Amadhila. Zaharieva u takua dhe me homologen e saj Netumbo Nandi-Ndaitwah. Bujqësia, industria..

14.11.19 11:36 |

Mësuesit bullgarë jashtë kufirit – iluministët modernë dhe udhëheqësit shpirtërorë bashkëkohorë

Të ashtuquajturat shkolla bullgare të ditës së diel jashtë shtetit janë një fenomen i vërtetë i sistemit arsimor modern. Ato më tepër na kujtojnë për ata rilindës, nga koha përpara Çlirimit, të cilët kanë dhënë çdo gjë të mirë dhe të shtrenjtë, që të mund..

01.11.19 15:05 |
Universiteti i Sofjes

Është humbur lidhja me studentët afrikanë që kanë bërë studime në Bullgari

Afro 12 000 studentë afrikanë kanë mbaruar arsimin e tyre të lartë në Bullgari në periudhën 1960 – 1990. Numri i tyre të saktë nuk mund të shënohet, tregojnë të dhënat e studimit të prof. Svetlla Koeva, sociologe në Akademinë Bullgare të Shkencave...

01.11.19 15:01 |

Studentët nga diaspora bullgare nuk do të paguajnë taksa për arsimin e tyre në Bullgari

Përjashtim nga taksat për arsimin e të gjithë studentëve nga diaspora bullgare në Shqipëri, Kosovë, Moldavi, Maqedoninë Veriore, Ukrainë dhe Serbi, të cilat janë të miratuara me akte të Këshillit të Ministrave në shkollat e larta shtetërore..

31.10.19 10:54 |
Всички новини: днес | вчера